how to

AI-gegenereerde content: Hoe zet je het in voor SEO?

Erwin

10 mei 2023

De afgelopen jaren heeft de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) gezorgd voor grote veranderingen in de manier waarop we content maken en consumeren. AI-systemen kunnen nu worden gebruikt om content te genereren die vergelijkbaar is met wat door mensen is geschreven, en soms zelfs beter. Maar hoe werkt AI-gegenereerde content eigenlijk en hoe kan jij het als retailer inzetten voor SEO?

Hoe werkt AI-gegenereerde content?

AI-gegenereerde content wordt gemaakt met behulp van machine learning algoritmen die zijn ontworpen om patronen te herkennen in bestaande inhoud. Deze algoritmen kunnen vervolgens deze patronen gebruiken om nieuwe content te genereren die lijkt op wat al bestaat. Er zijn verschillende soorten AI die worden gebruikt voor het genereren van inhoud, waaronder:

 1. Natural Language Processing (NLP) - Dit is de tak van AI die zich richt op het begrijpen en produceren van natuurlijke taal. NLP-systemen kunnen worden gebruikt om teksten te genereren die eruit zien alsof ze door mensen zijn geschreven.
 2. GANs - Generative Adversarial Networks (GANs) zijn AI-systemen die zijn ontworpen om nieuwe content te genereren die vergelijkbaar is met wat al bestaat. GANs werken door twee neurale netwerken tegen elkaar te laten strijden, waarbij de ene netwerk probeert om nieuwe inhoud te genereren terwijl de andere netwerk probeert om te bepalen of de gegenereerde content echt of nep is.
 3. Transformer-netwerken - Dit zijn neurale netwerken die zijn ontworpen om teksten te genereren op basis van voorafgaande context. Transformer-netwerken zijn bijvoorbeeld gebruikt om chatbots te maken die kunnen communiceren in natuurlijke taal.
Hoe kan je als retailer AI-gegenereerde content inzetten voor SEO?

Retailers weten als geen ander hoe belangrijk het is om een sterke online aanwezigheid te hebben en om hoog te scoren in zoekmachines. Een goede SEO-strategie kan helpen om meer verkeer naar jouw website te trekken en om jouw omzet te verhogen. AI-gegenereerde content kan een waardevol hulpmiddel zijn voor retailers bij het verbeteren van hun SEO-strategie. Hieronder vind je enkele manieren waarop jij als retailer dit kan gebruiken om je SEO-posities te verbeteren.

 1. Het genereren van productbeschrijvingen - AI kan worden gebruikt om unieke en relevante productbeschrijvingen te genereren voor de producten die jij verkoopt. Dit kan helpen om content fris en up-to-date te houden, en om zoekmachines te laten zien dat jouw website relevante informatie biedt voor de zoekopdrachten van gebruikers.

 2. productbeschrijvingen AI gegenereerd

 3. Het genereren van blogs - AI kan worden gebruikt om blogs te genereren die relevant zijn voor jouw doelgroep en organisatie. Dit kan helpen om jouw website te voorzien van regelmatige inhoudsupdates, wat goed is voor SEO. Door regelmatig nieuwe content te publiceren, kan jij zoekmachines laten zien dat jouw website actief en relevant is.

 4. Blogs AI gegenereerd

 5. Het genereren van metabeschrijvingen - Metabeschrijvingen zijn de korte omschrijvingen die worden weergegeven onder de paginatitel in de zoekresultaten van zoekmachines. AI kan worden gebruikt om metabeschrijvingen te genereren die relevant zijn voor jouw pagina's en die gebruikers ertoe kunnen aanzetten om op jouw website te klikken. Door aantrekkelijke metabeschrijvingen te hebben, kan jij meer klikken genereren en je SEO-posities verbeteren.

 6. Meta descriptions AI gegenereerd

 7. Het vertalen van content - AI kan worden gebruikt om content te vertalen naar verschillende talen, wat kan helpen om jouw bereik te vergroten en SEO-posities te verbeteren in verschillende landen en regio's. Als je bijvoorbeeld een internationale retailer bent, kan het vertalen van jouw content naar verschillende talen helpen om meer verkeer naar de website te trekken.

 8. Het optimaliseren van content - AI kan worden gebruikt om content te optimaliseren voor zoekmachines. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door gebruik te maken van AI om zoekwoorden te identificeren die relevant zijn voor jouw doelgroep en deze te gebruiken op jouw website. Door je content te optimaliseren voor zoekmachines, zorg je ervoor dat jouw website beter zichtbaar is in zoekresultaten en meer verkeer aantrekt.
Waar je op moet letten bij het gebruik van AI voor SEO?

Met de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) worden er steeds meer teksten gegenereerd met behulp van AI-technologieën. Dit geldt ook voor content die wordt gebruikt voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hoewel AI-tekstgeneratie vele voordelen biedt, zijn er enkele aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat de gegenereerde tekst geschikt is voor SEO.

Check op relevantie

Ten eerste is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de gegenereerde tekst relevant en nuttig is voor de lezers. Hoewel zoekwoorden belangrijk zijn voor SEO, mogen ze niet de enige focus zijn bij het schrijven van teksten. De tekst moet zinvolle informatie bieden die de lezers echt helpt. Als de tekst geen echte waarde biedt, zullen lezers niet geïnteresseerd zijn in de inhoud en zal de positie in de zoekresultaten uiteindelijk lijden onder een hoog bouncepercentage.

Check op grammatica- en spelfouten

Ten tweede is het belangrijk om de gegenereerde tekst te controleren op grammatica- en spelfouten. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het kan nog steeds een probleem zijn bij het gebruik van AI-tekstgeneratie. Zelfs kleine fouten kunnen de geloofwaardigheid van de inhoud ondermijnen en lezers afleiden van de boodschap die wordt overgebracht. Het is daarom belangrijk om de gegenereerde tekst altijd te controleren en te corrigeren waar nodig.

Check of de tekst uniek is

Ten slotte moet je er rekening mee houden dat de gegenereerde tekst uniek en origineel moet zijn. Zoekmachines houden niet van dubbele content en het gebruik van gegenereerde tekst die elders op internet kan worden gevonden, kan schadelijk zijn voor de SEO. Het is daarom essentieel om ervoor te zorgen dat de gegenereerde tekst uniek is en niet elders op het web wordt gebruikt.

Conclusie

Al met al kan het genereren van teksten met behulp van AI een krachtig hulpmiddel zijn bij het creëren van content voor SEO, maar het is belangrijk om de gegenereerde tekst zorgvuldig te controleren en aan te passen waar nodig om ervoor te zorgen dat deze nuttig, foutloos en uniek is voor jouw doelgroep en bedrijf. Ben jij benieuwd naar de kansen van AI-gegenereerde content voor jouw SEO-strategie? Neem dan contact met ons op.