news

Pinterest introduceert Shopping in Nederland, Stories volgen

Multiply

28 juli 2020

Social commerce heeft de laatste maanden door omstandigheden een flinke groei doorgemaakt. Social media platformen lijken daardoor sneller nieuwe features te lanceren. Pinterest is daar één van. Om de verkoop op het platform nog meer te stimuleren, heeft Pinterest de sectie winkelen toegevoegd. Ook Stories staan voor de toekomst op de planning.

Net als andere social media platformen is Pinterest met een flinke transformatie bezig. In het verleden was Pinterest vooral een platform om inspiratie op te doen. Had je bijvoorbeeld een leuk idee opgedaan voor je woonkamer, dan was de volgende stap om deze producten elders op te zoeken. Sinds kort is dit niet meer nodig, omdat je op Pinterest nu dus zelf kunt gaan winkelen. Dit in de vorm van het ‘winkelen’ tabblad.

Hoe werkt het voor de gebruiker?

Allereerst is het noodzakelijk dat het Pinterest-bord producten bevat. Een Pinterest-bord kan je als bedrijf gebruiken om je pins te ordenen. Op die manier is het gemakkelijk voor een gebruiker om door je pins en ideeën te bladeren. Is er sprake van een Pinterest-bord dat producten bevat, dan ziet een gebruiker een tabblad ‘winkelen’ staan naast het tabblad ‘jouw pins’. Als de gebruiker hierop klikt, krijgt die verschillende (product) pins te zien die lijken op het Pinterest-bord. Op dit moment is deze functie alleen nog beschikbaar voor mode en interieurproducten.

Een andere mogelijkheid om de winkelsectie zichtbaar te krijgen is via de zoekfunctie. Wanneer de gebruiker een zoekwoord intypt, heeft diegene de optie om het filter ‘product pins’ te gebruiken. Op deze manier kan de gebruiker ook op hele brede zoektermen producten te zien krijgen. Een voorbeeld is als je zoekt op ‘zomer outfit’. Pinterest geeft dan suggesties weer voor dit zoekwoord.

Bron: Pinterest.com

Hoe werkt het voor de verkoper?

Net als op andere social media platformen en Google dien je ook op Pinterest een productcatalogus te uploaden. Multiply kan jou hierbij helpen. Daarnaast dient de website te zijn geclaimd op Pinterest. Indien deze twee stappen voltooid zijn, is het nog belangrijk om de Pinterest tag op de website te plaatsen zodat de data gemeten kan worden. Wanneer dat is gebeurd, kan je starten met het verkopen van je producten op Pinterest.

Is Pinterest relevant voor jouw doelgroep?

Door de introductie van de nieuwe features binnen het shoppen op Pinterest hebben zij ook een aantal interessante statistieken gedeeld:

  • Pinterest gebruikers zijn erg betrokken. De kans is drie keer zo groot dat een gebruiker een merk via Pinterest ontdekt in vergelijking met andere social mediakanalen.
  • Pinterest gebruikers geven meer uit dan andere doelgroepen. Ze besteden in het online shoppen 1,6 keer zo veel dan personen die geen gebruik maken van Pinterest.
  • De Pinterest gebruiker wil sneller overgaan tot actie. Maar liefst 83% heeft een aankoop gedaan vanuit een branded pin.

Hoewel bovenstaande statistieken internationaal zijn, is het ook zeker voor Nederlandse partijen interessant om te starten met het adverteren op Pinterest. Zeker omdat nog maar weinig partijen in ons land hier gebruik van maken. Vooral voor de mode en interieur branche zijn de kansen hiervoor interessant.

Stories

Naast de ontwikkelingen binnen de winkelsectie blijft Pinterest niet stil zitten. Op dit moment zijn ze druk bezig om ook de bekende Stories optie op Pinterest te integreren. Dit zit momenteel nog in de Bèta-versie. Dit is ook weer een nieuwe manier om een geheel nieuwe doelgroep op Pinterest te bereiken.

Wil jij meer weten over shopping op Pinterest? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. Wij helpen je zowel graag bij het opzetten hiervan als bij het starten van het verkopen van je assortiment op Pinterest.