how to
Verlies geen omzet bij verhuizing van je webshop
Het verhuizen van je webshop is soms noodzakelijk vanwege de overstap naar een ander platform. Bijvoorbeeld omdat het je meer koppelingen biedt of de techniek gewoon beter is. Of misschien ga je een rebranding of redesign in. Op die manier kan een verhuizing je grote voordelen bieden, maar er liggen ook risico’s op de loer.
Je huidige online positie is namelijk gebaseerd op hoe jouw huidige webshop is gestructureerd, de content die daarop staat en de onderliggende techniek. Wanneer die verandert, verandert mogelijk ook je online positie. Dit heeft vaak de meeste impact op het organische (SEO) kanaal.
Je organische vindbaarheid is sterk gekoppeld aan de URL’s die bekend zijn bij de zoekmachine. Als die wijzigen zijn zogenaamde 301 redirects (verhuisberichtjes van de oude naar de nieuwe URL) van cruciaal belang. Aangezien het organische kanaal in onze retail benchmark verantwoordelijk is voor 23% van de webshopomzet wil je zeker weten dat deze in stand blijft.
Vandaag willen we je meenemen in de voornaamste risico’s en de bijbehorende oplossingen om problemen te voorkomen. Hiermee ben je in staat elke verhuizing succesvol te volbrengen. Let op, we benaderen de verhuizing natuurlijk vooral vanuit marketingperspectief en beschrijven met name wat we op dat vlak belangrijk vinden. Wordt het te complex? Dan helpen wij je uiteraard graag verder.
Websitetechniek
Meetbaarheid
Verschillende tools die nu prestaties van je webshop meten (denk aan Google Analytics, Google Tag Manager, Hotjar, etc.) moeten worden meegenomen in de verhuizing zodat er geen gat in de data ontstaat. Dit zijn meestal handelingen die direct na de verhuizing geregeld moeten worden. Stem dit goed af met de verantwoordelijke collega’s of partners.
URL-structuur
Zoals in de inleiding al even genoemd is het belangrijk om 301 redirects op te stellen wanneer je URL’s wijzigen. Voor webshops geldt meestal dat je deze verwijzingen voor je productdetailpagina’s geautomatiseerd kunt maken met behulp van oplossingen als Channable of Power Query. Soms biedt het platform waar je naartoe migreert slimme oplossingen. In uitzonderlijke gevallen is het handwerk. Een stap die vaak wordt vergeten is het monitoren op gebroken linkjes ná livegang zodat eventueel gemiste linkjes nog worden afgevangen.
Domein
Verandert naast de URL-structuur het hele adres (domein) van je website? Dan dient er een verwijzing (redirect) tussen de domeinen worden opgezet. Vaak is dit iets wat de webbouwer of hostingpartij kan regelen. Het is meestal noodzakelijk je oude domein nog enige maanden aan te houden om de verhuizing goed door de zoekmachine te laten verwerken. Vergeet ook niet de impact van hreflang-tags mee te wegen. Geef de wijziging ten slotte door aan third-party tools zoals Google My Business, thuiswinkel, reviewtools en anderen.
Google Search Console
Google Search Console is een tool van Google waar je je website kunt ‘aanmelden’. Vervolgens krijg je inzicht in de belangrijkste (onbetaalde) prestaties van je website. Ook biedt het een uitstekende hulptool om de verhuizing van je webshop door te geven aan Google: Adreswijziging. Maak hier zeker gebruik van.

SEO
Vaak heeft een webshop onder de motorkap diverse instructies voor de zoekmachine ingebouwd om bijvoorbeeld te sturen waar de zoekmachine mag komen en waar niet. Denk aan (jargon-alert) canonicals, hreflang-tags, noindex tags en robots.txt. Het is meestal goed om de oude situatie zoveel mogelijk overeen te laten komen met de nieuwe, of de kans te pakken deze te verbeteren.
Ook je meta data (titels en beschrijvingen) zijn belangrijk om mee te nemen. Deze komen idealiter overeen met de oude situatie, of worden verbeterd.
Betaalde advertenties
Advertentietools/ -platformen
Bij een wijziging van domein moet dit op de verschillende platformen (Google Ads, Bing Ads, Google Merchant Center, etc.) worden doorgevoerd. Let hierbij ook op eventuele accounts op Facebook of LinkedIn.
URL’s in advertenties
Mochten de URL’s van de webshop veranderen dan moeten deze ook aangepast worden in de betaalde advertenties. Het is fijn van te voren te weten hóe de URL’s gaan veranderen zodat dit tijdig kan worden aangepast in de advertentietools.
Productfeeds
Er wordt vaak gebruik gemaakt van product feeds om jullie assortiment online door te zetten naar andere kanalen. Het kan met een verhuizing gebeuren dat deze feed wordt omgebouwd naar een andere indeling. Het is belangrijk dit van te voren te weten zodat we de advertentietools hierop kunnen aanpassen en de advertenties niet onnodig stil komen te liggen.

Overig
Linkjes in de content
Vaak zijn er diverse linkjes verwerkt in de content van de website. Deze worden wellicht met de redirects doorgezet, maar het netst is deze aan te passen wanneer URL’s in de site veranderen.