how to

Hoe maak ik een juiste UTM tag?

Michael

24 juli 2019

Binnen Google Analytics kunnen we zien waar onze bezoekers vandaan komen. Dit kan zijn via bijvoorbeeld google / cpc of google / organic, maar soms zien we niet de bron terug waarvan we wel weten dat daar verkeer vandaan komt. Hoe kan dit?

Iedereen heeft deze wel eens voorbij zien komen, de zogenaamde URL parameters. Deze staan vaak aan het einde van een URL nadat je op een link klikte, bijvoorbeeld:

https://www.multiply.nl/hoe-maak-ik-een-juiste-utm-tag?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=blog

In de URL wordt nu aangegeven waar het bezoek vandaan komt en in dit geval ook nog voor welke campagne. Soms worden deze automatisch door de bron meegegeven, zoals bij Google Adwords of Bing Ads. Mocht je van feedmarketing gebruik maken, dan moet deze altijd zelf worden meegegeven.

Er zijn in totaal vijf parameters beschikbaar. Je moet er uiteraard wel voor zorgen dat deze op de juiste wijze zijn ingevuld zodat ze door Google Anaytics goed vertaald kunnen worden. In onderstaande tabel zijn de vijf UTM parameters uitgelegd:

Parameter

Uitleg

Voorbeeld

Source

De bron van het bezoek. Gebruik hierbij de letterlijke naam van het platform.

google, facebook

Medium

Het marketing medium van het bezoek. Wees hierin consistent.

cpc, email

Campaign

De naam van de campagne

remarketing, sale

Term

Hier kan een zoekwoord gebruikt worden bij gebruik van zoekadvertenties.

schoenen, broeken

Content

De content van de advertentie, om zo bepaalde advertenties uit elkaar te halen.

sale-banner

De waarde van UTM

Bij het juiste gebruik van UTM taggen kan je in Google Analytics inzichtelijk krijgen welke campagnes of bronnen het goed hebben gedaan en welke vervolgacties je dus moet nemen. Belangrijk hierin is om ook de ondersteunde conversies mee te nemen om zo een volledig overzicht te krijgen van de waarde van een bron of campagne.

URL Builder

Om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk een URL kan maken met daarin de juiste UTM parameters bestaat er een URL builder. Deze tool zorgt ervoor dat je op een eenvoudige wijze URLs kan genereren zodat Google Analytics dit kan verwerken. Let er wel op dat je zelf consistent bent met de tags.