how to

Voorkom dat je website daalt in de Google Zoekresultaten

Het kan gebeuren dat je merkt dat je website steeds verder daalt in de organische zoekresultaten van Google. Belangrijk is om te achterhalen op welke zoekresultaten je voorbij wordt gestreefd, hoe dat komt en wat je er aan moet doen om dit tegen te gaan en weer de stijgende lijn in te zetten.

Concurrenten

Als je website daalt in de organische zoekresultaten van Google houdt dat eigenlijk in dat de zoekmachine heeft besloten dat concurrerende websites beter aan de specifieke zoekvraag voldoen dan jouw website dat doet. Omdat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden is het belangrijk om zo objectief mogelijk naar een aantal belangrijk punten op de concurrerende websites te kijken:

  • Hebben de websites een kortere laadtijd?
  • Zijn de websites gebruiksvriendelijker (zowel op desktop als mobiel)?
  • Bieden ze betere/meer content?
  • Hebben de websites een betere domeinautoriteit?

Mocht je zien dat de andere websites hier beter op scoren dan is er dus werk aan de winkel!

Optimaliseer je SEO-titel en meta-omschrijving

Wanneer het merendeel van de mensen klikt op een zoekresultaat omdat de titel en meta-omschrijving het beste aansluit en aanspreekt zal Google concluderen dat dit de website is wat het beste het antwoord kan geven op de zoekvraag. Het gevolg is dat je website in de zoekresultaten zal gaan stijgen.

Dit kan dus een reden zijn dat een concurrerende website jouw plek heeft ingenomen in de zoekresultaten. Dit kan afhankelijk zijn van het (tijdelijke) klikgedrag van mensen waardoor je er niet altijd evenveel invloed op heb. Toch kan het geen kwaad om, om de zoveel tijd te controleren of jouw titel en meta-omschrijving wel aantrekkelijk genoeg zijn en of ze voldoende aansluiten bij de vraag van de bezoeker. Actieve zinnen met een call-to-action erin verwerkt hebben vaak een hogere click through ratio (CTR) dan standaard titels en omschrijvingen.


Herschrijf belangrijke content

Herschrijf belangrijke content en geef hierbij antwoord op de vragen van de bezoekers op een aantrekkelijke en originelere manier dan je concurrenten. Hierbij is het wel belangrijk dat je gelijk aan het begin van je content antwoord geeft op hetgeen wat de bezoeker zoekt, niet iedereen heeft namelijk tijd/zin om eerst een inleiding te lezen voordat zij hun antwoorden kunnen vinden. Focus daarnaast ook op de unique selling point van jouw bedrijf, wat maakt jouw producten/diensten beter dan die van je concurrenten en zorg dat dit centraal staat in de content.

Werk aan je domeinautoriteit

Een andere reden dat je bent gedaald in de zoekresultaten kan zijn doordat er concurrenten zijn met een hogere domeinautoriteit. Met de gratis tool van MozBar kan je nagaan hoeveel domeinautoriteit jij en je concurrenten hebben. Zie je dat je voorbij bent gestreefd dan is het misschien tijd om aan linkbuilding te doen.

Controleer je backlinks

Niet geheel onbelangrijk is ook om je huidige backlinks welke momenteel op je site staat te controleren en aan te passen indien nodig. Het kan namelijk gebeuren dat je zakt in de zoekresultaten omdat je website in de loop van de tijd veel backlinks heeft die niet meer werken. Het kan dan zelf zo zijn dat websites met een lagere domeinautoriteit maar minder slechte backlinks hoger staat in de zoekresultaten omdat Google de andere website dan als aantrekkelijker beoordeeld.

Websitesnelheid

Google laat zijn gebruikers graag de beste websites zien. Een trage website ziet Google logischerwijs als iets negatiefs en neemt dit dus mee in de beoordeling van je website. Er zijn een aantal tools om te controleren hoe traag of snel je website is. De tools kan je hier vinden.

Zorg dat je altijd zowel de snelheid op desktop als mobiel meet. Steeds meer mensen zijn actief op hun telefoon dus dit wordt door Google net zo belangrijk gevonden als de snelheid op een desktop.

Gebruiksvriendelijk

Het laatste punt is om eens kritisch te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van je website. De bezoeker moet eigenlijk in een oogopslag duidelijk kunnen zien wat de website te bieden heeft. Hoe ingewikkelder dit is en hoe langer de bezoekers moeten zoeken des te sneller zullen afhaken. Het verdelen van belangrijke informatie in een slider is hierbij niet altijd een aanrader. Vaak maakt zo’n slider de website trager en hebben mensen niet het geduld om alle slides te bekijken om te zien of het gene wat ze zoeken er ook tussenstaat.

Met een overzichtelijke menustructuur en duidelijke titels moet het voor iedereen direct duidelijk zijn wat je in de onderliggende pagina’s kan verwachten.

Wil je graag hulp bij het optimaliseren van je SEO positie? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op!