how to

Als merk je verkeer en omzet verhogen met Pinterest

Yoran

13 april 2022

Wanneer het gaat over adverteren op social media wordt er door retailers/merken voornamelijk gekeken naar Facebook en Instagram. Gezien het marktaandeel van deze bedrijven is dat ook niet gek. Toch zijn er nog een aantal andere platformen die vaak niet volledig benut worden door merken/retailers. Dit is jammer, omdat het een mooie aanvulling kan zijn op de huidige verkeersbronnen van je webshop. Eén van de meest onderschatte platformen is Pinterest. Lees in deze blog wat Pinterest is, wat de mogelijkheden van Pinterest voor merken/retailers zijn en waarom jij het moet gebruiken.

Wat is Pinterest?

Voordat we je verder meenemen in de advertentiemogelijkheden is het goed om nog even te kijken naar wat Pinterest nu eigenlijk is. Pinterest werd opgericht in 2010 en is een combinatie tussen een social media platform en een zoekmachine voor afbeeldingen. Elke gebruiker kan een eigen bord aanmaken (te vergelijken met een prikbord) en op dat bord afbeeldingen van andere gebruikers “pinnen”. Waardoor je dus een bord hebt met daarop alle afbeeldingen die je wilt bewaren.

Pinterest richt zich hiermee vooral op het delen van ideeën en het opdoen van inspiratie voor verschillende interesses en projecten. Nog geen jaar na de start van Pinterest in 2010 had het platform al meer dan 10.000 gebruikers en binnen twee jaar stond het platform al in de top 10 van sociale media.

Groei in 2021

De meeste social media kanalen lieten in 2021 groei zien, Pinterest eveneens. Pinterest is afgelopen jaar flink gegroeid vergeleken met de jaren daarvoor. Dit betekent dat het platform momenteel 3,9 miljoen Nederlandse gebruikers heeft. Om dit even in perspectief te plaatsen; dit is meer dan het aantal gebruikers van Twitter, Snapchat en TikTok. Een mooie reden dus om te kijken hoe dit platform ingezet kan worden in combinatie met een webshop of website. 

Daarnaast laten de wereldwijde cijfers van Pinterest zelf zien dat het aantal gebruikers onder de jongere generaties én onder mannelijke gebruikers elk jaar nog flink stijgt. Zo groeit het aantal Generatie Z en mannelijke gebruikers met 40% jaar op jaar. Het aantal Millenial gebruikers is afgelopen jaar met 35% gestegen.

Als merk/retailer adverteren op Pinterest

Doordat het aantal gebruikers stijgt, stijgen ook de mogelijkheden die Pinterest aanbiedt om jouw doelgroep te bereiken. De mogelijkheden van het advertentieplatform zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid en dit zal gezien de groei van het platform ook steeds meer worden. Het platform wordt steeds volwassener en dat uit zich in de verschillende opties die adverteren op Pinterest allemaal biedt. Dit schreven wij eerder al toen Pinterest Shopping aankondigde in Nederland.

Zo is het mogelijk om zeer nauwkeurig de juiste doelgroep te bereiken. Denk hierbij aan het selecteren van geslacht, leeftijd, locatie en taal. Het is daarnaast zelfs mogelijk om eerdere klanten of eerdere bezoekers van je website te bereiken. Denk hierbij aan het tonen van eerder bekeken producten aan mensen die kort daarvoor op je website zijn geweest. Gezien de aard van het platform biedt het ook uitgebreide opties voor de visuele presentatie van een advertentie. Voor zowel afbeeldingen als video’s heeft Pinterest genoeg opties om jouw merk en producten visueel sterk weer te geven.

1. Product Catalogus

Jij kunt jouw feed in Pinterest uploaden om zo Product Pins te genereren die prijs, beschikbaarheid en productbeschrijvingen weergeven. Daarnaast kun je direct linken naar je e-commerce pagina. Heb jij al wel een Pinterest account en wil jij jouw productfeed uploaden. Dit moet je doen in het catalogusgedeelte onder ‘advertenties’.

2. Pinterest Shopping Ads

Nadat je jouw productfeed hebt geüpload en daarnaast misschien ook al bent gestart met het organisch weergeven van Product Pins binnen jouw profiel, de zoekresultaten en aanbevolen producten, kan je ook gebruik maken van Pinterest Shopping Ads. Hier kan jij als retailer jouw artikelen promoten aan een doelgroep die voor jouw bedrijf interessant is. Zo ben jij in staat om te targeten op demografische kenmerken, maar kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van dynamische remarketing. Hiermee bereik je mensen die al eerder bepaalde acties op jouw website hebben ondernomen.

3. Shop-The-Look: Product Tags

Een andere interessante optie voor retailers binnen de modebranche is de Shop-The-Look product tag. Deze optie is vergelijkbaar met het taggen van producten op Facebook en Instagram. Je bent dus in staat om producttags toe te voegen aan jouw Pins, waarmee het voor de Pinterest-gebruiker mogelijk wordt te navigeren naar jouw webshop en het product aan te schaffen.

Shop the look Pinterest
Aanwezig in de customer journey

Het doel van Pinterest is om te inspireren. Door het adverteren op Pinterest kan de brug tussen inspiratie en conversie worden geslagen. Op deze manier ben je op een plaats aanwezig in de customer journey die eerder niet of, erger, door een concurrent werd ingevuld.

Wil jij meer weten over het verhogen van jouw website-verkeer vanaf Pinterest? Neem dan meteen contact met ons op. Samen kunnen wij werken aan het inzetten van Pinterest om het onderdeel uit te laten maken van de hele online marketing strategie.