news

Squeezely Personalisatie Event

Margriet

11 oktober 2021

Eind september hebben Sven en Margriet vol enthousiasme deelgenomen aan het personalisatie event van Squeezely. Waarom is online personalisatie zo belangrijk en hoe pas je dat goed toe? Martin van Kranenburg nam ons mee om deze vragen en meer topics te beantwoorden. Wij delen in deze blog onze opgedane kennis over personalisatie en waarom het voor jou als retailer zo belangrijk is.

Online personalisatie, wat is het?

Personaliseren is iets wat we offline vaak al doen in de vorm van persoonlijke kaartjes of foto’s. Online liggen er ook mogelijkheden om personalisatie toe te passen. Denk aan gepersonaliseerde nieuwsbrieven, waarbij je artikelen toont van een merk waarvan je weet dat de klant deze in het verleden vaker heeft gekocht. Of zorg ervoor dat de pagina’s van jouw website zich aanpassen aan diverse typen klanten. Er zijn talloze opties om de online beleving van jouw klant persoonlijk te maken.

Waarom is het zo belangrijk?

95% van je beslissingen neem je onbewust. Staat jou iets niet aan op een website of werkt het traag? Dan heeft jouw brein al voor jou besloten dat je weg wilt van de desbetreffende website, werd ons verteld tijdens het Squeezely Personalisatie Event. Herkenning is de sleutel voor online succes, want als je iets herkent voelt het gelijk vertrouwt. Dus als een klant op de homepage of in de nieuwsbrief ziet wat hij de vorige keer heeft gekocht of bekeken, zorgt dat voor herkenning. Het geeft de klant vertrouwen en dit zorgt ervoor dat hij of zij sneller een herhaalaankoop zal doen.

Daarnaast reageren mensen goed op schaarste en zijn ze bang om iets te missen. Maak daar slim gebruik van door zinnen als ‘al 96 klanten gingen je voor’ en ‘mis geen enkele aanbieding en blijf op de hoogte van de laatste mode trends’ op jouw website te gebruiken.

Hoe pas je het toe?

Om van personalisatie een gestructureerd proces maken, is het ten eerste belangrijk om hier één keer in de maand bij stil te staan en het proces te optimaliseren. Zo blijf je je eigen personalisatie up-to-date houden. De essentie van personaliseren is segmentatie. Op wie focus jij je? Wat is het omvang van je segment? Wat is hun probleem? Als je dit helder hebt, kan je starten met personalisatie! 

Tijdens het event hebben wij in groepjes diverse cases behandelt van deelnemende bedrijven, waarin wij onderstaande stappen hebben toegepast en uitgewerkt in een personalisatie oplossing voor desbetreffend bedrijf. Om personalisatie goed toe te passen is er een piramide ontwikkeld die je van onder naar boven kan doorlopen om dit voor je bedrijf neer te zetten:

Piramide-

Findability: Ben je vindbaar via je online kanalen?

Usability: Hoe werkt je website en hoe zit deze eruit?

Persuasion: De 7 principes van Cialdini toepassen.

  • Wederkerigheid: Het is menselijk om te willen terugbetalen wat we hebben gekregen. Geef een klant een gratis cadeau op zijn of haar verjaardag en de klant zal eerder een aankoop bij je doen.
  • Toewijding en consistentie: Zorg voor awareness van je bedrijf door middel van bijvoorbeeld social media. Belangrijk is hierbij om ook consistent te posten zodat je mensen aan je kan binden.
  • Sociale bevestiging: Als meer mensen een bepaalde handeling doen, ben jij eerder geneigd om dit ook doen. Zoals eerder al benoemd, het werkt goed om teksten te plaatsen als: 80 mensen gingen je al voor.
  • Sympathie: Vertrouwen is belangrijk voor mensen. Als zij jouw bedrijf vertrouwen, zullen ze dit eerder willen delen met andere mensen.
  • Autoriteit: Maak gebruik van erkende keurmerken en experts. Hierdoor straal je uit dat je echt weet waar je het over hebt. Ook dit geeft de mens weer vertrouwen.
  • Schaarste: Creëer schaarste! Booking.com is hier een ster in, daar breekt het zweet je al uit als je op de website zit en ziet dat er nog maar één kamer over is en tien mensen deze aan het bekijken zijn.
  • Eenheid: Mensen willen graag ergens bij horen. Je kan dit creëren door onderwerpen te kiezen waar mensen zich mee kunnen identificeren.

Profiling: Creëer op basis van je verzamelde data een dialoog. Je weet doordat iemand een paar keer op jouw website is geweest, waar ze naar zoeken en wat ze interessant vinden. Pas je online marketing hierop aan. Laat de producten of informatie zien waar ze interesse in hebben getoond. Zo zorg je ervoor dat er van twee kanten informatie ontstaat.

Het is dus enorm belangrijk je klant te (leren) kennen door data te analyseren en hierdoor te weten waar de interesses van je klant liggen. Het gaat er namelijk om wat je doet met de verkregen informatie. Je kunt ook letterlijk vragen aan de klant waar hij of zij naar opzoek is en wat zijn of haar stijl is. Zo kun je guided selling toepassen en de klant bij de hand nemen tijdens het aankoopproces.

Met Squeezely is het heel eenvoudig om verschillende kanalen te personaliseren op basis van aankopen en websitegedrag en zo dus alle 7 principes van Cialdini optimaal toe te passen. Dit kun je doen middels e-mailmarketing, blokken en banners op de website, social en nog veel meer!

Wij vonden het een leerzame dag met vele nuttige tips en informatie van Squeezely en Martin van Kranenburg. 

Benieuwd hoe jij personalisatie kan toepassen in jouw bedrijf? Neem persoonlijk contact met ons op en wij helpen je graag!