q&a

Snel inzicht in wat jouw doelgroep wil – polls

Lennart

15 juni 2018

We weten het allemaal wel, het is ontzettend belangrijk om naar je doelgroep te luisteren. Maar wanneer doen we dit nou echt? Vaak worden keuzes voor de website toch gebaseerd op logisch denken of een gevoel “dit willen mijn bezoekers”. Echt luisteren wordt nog niet vaak genoeg gedaan. Om de website, en daarmee de resultaten, te verbeteren is dit juist van belang. In deze blog lees je hoe je snel en eenvoudig meer inzicht krijgt in wat jouw doelgroep wilt.

Polls

Polls zijn korte vragen die je aan bezoekers van de website kan stellen. Er verschijnt dan bijvoorbeeld onderin het scherm een uitnodiging om feedback te geven. Onze favoriete tool hiervoor? Hotjar! Hiermee stel je binnen 1 minuut polls op én het is een gratis. Bovendien kun je de poll customizen, zodat deze binnen de stijl van de website past.


Ben je bang dat de poll irritant zal zijn?
 Nodig dan niet alle bezoekers uit voor de poll, maar juist de bezoekers die geneigd zijn om te antwoorden. Weet je dat veel bezoekers lang doen over het invullen van een formulier, stel hier dan een poll voor op om te achterhalen of er iets is waar zij tegenaan lopen. De kans is groot dat zij hun frustratie bij je willen uiten om hier in het vervolg niet meer tegenaan te lopen.

Vraag 1 – Heeft deze pagina je de informatie gegeven waar je naar op zoek was?

Antwoordschalen zijn hierbij “Ja” en “Nee”. Wanneer iemand “Nee” klikt dan wordt er een vervolg vraag gesteld “Welke informatie wil je dat we hier nog aanbieden?”. Dit is ideaal om te achterhalen of bepaalde content op specifieke pagina’s wordt gemist.

Vraag 2 – Wat is de reden van je bezoek aan onze website?

Dit is een van de breedste vragen die je kunt stellen. Het geeft je meer inzicht in wat bezoekers voor intentie hebben. Komen zij om meer informatie in te winnen? Hebben zij specifieke vragen? Of gaan ze gelijk over tot een conversie? Kortom, je kunt er mee bepalen in welke fase van de customer journey bezoekers zitten en de website aan de hand daarvan optimaliseren.

Pro tip: vergelijk de antwoorden van bezoekers over verschillende apparaten en kanalen. Bezoekers die vanaf een advertentie komen herken je aan de URL, deze bevat “gclid”. Wanneer UTM-tagging goed wordt ingezet kan je hier ook op filteren.

Vraag 3 – Wat hield je bijna tegen om bij ons te bestellen/contact op te nemen?

Deze poll plaats je op de bedank pagina, na de conversie. Hiermee kun je achterhalen wat klanten bijna heeft tegen gehouden om een conversie bij je te doen. Wanneer je dit weet kan je hier op inspelen en er zo voor zorgen dat de bezoekers die toch niet converteren dit in de toekomst wel gaan doen. Daarbij maak je het voor je huidige klanten nog makkelijker, grote kans dat zij terug blijven komen.

Nog een paar tips

Ga je aan de slag om meer feedback in te winnen, maar wil je andere vragen stellen? Zorg er dan in ieder geval voor dat je altijd vragen stelt waar de bezoeker zelf ook echt een antwoord op weet. Vaak weten we zelf niet bewust waarom we iets doen of wat we willen. Wanneer ons echter iets gevraagd wordt zijn we toch geneigd om een antwoord te geven. Het gevolg is dat we (foutief) een antwoord verzinnen. Probeer de vragen daarom zo concreet mogelijk te maken. Zorg daarbij dat je actie kunt ondernemen op basis van het antwoord. Bedenk voor jezelf wat een mogelijk antwoord op jouw vraag kan zijn en wat het actiepunt daaruit zou zijn.