how to

Slim inkopen met het rapport ‘Bestsellers’ in het Google Merchant Center

Michael

22 juli 2020

Google brengt regelmatig nieuwe updates uit. Het rapport ‘Bestsellers’ in het Google Merchant Center is hiervan een voorbeeld. Met dit rapport is het mogelijk om inzicht te krijgen in de populariteit van producten of merken. In dit blog lees je welke inzichten je eruit kan krijgen en laten we zien hoe dit rapport eruit ziet.

Wat kan je met het rapport 'Bestsellers'?

Stel, je bent de verkoper van fietsen en je wil weten welke producten of merken het op dit moment goed doen. Het rapport ‘Bestsellers’ is dé plek om dit te achterhalen.

Populaire merken Google Merchant Center

Hierboven zie je een voorbeeld van hoe dit er dan uitziet. Je ziet in de eerste kolom de populariteit van het merk, waarbij Spirit dus momenteel het meest populaire merk is in de categorie fietsen. In de tweede kolom zie je de wijziging ten opzichte van vorige week, wat inzicht geeft in de merken met stijgende populariteit. Mocht je zelf al producten van dit merk verkopen, kan je zien welke daarvan het meest populair zijn. Daarnaast worden er nog mogelijkheden weergegeven voor producten die je nog niet verkoopt, maar wel erg populair zijn in de markt.

De volgende mogelijkheid is om door te klikken op het merk. Hiermee krijg je een overzicht van de producten binnen dat merk. In de afbeelding hieronder zie je de meest populaire producten voor het merk Spirit. Daarbij zie je gelijk of je dit product of merk zelf op voorraad hebt staan in je feed. Je krijgt ook gelijk een prijsbereik te zien. Hier zie je waar het product op dit moment voor te koop staat in Google Shopping.

Populaire producten Google Merchant Center


Hoe kan je deze informatie in de praktijk gebruiken?

Allereerst kan je dit rapport natuurlijk gebruiken om research te doen bij het inkopen. Bij het overwegen van het inkopen van een merk of product, kan je dit rapport gebruiken om te achterhalen of deze op dit moment populair is. Daarnaast kan je de kolom ‘Prijsbereik’ gebruiken om te zien voor welke prijs het product wordt aangeboden en daarmee voor jezelf de juiste prijs vast te stellen.

Ook voor de merken zelf liggen er kansen om meer inzicht te verkrijgen. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld de categorie op te zoeken waar jij, met jouw producten, momenteel zelf in actief bent en daarnaast zien welke producten van de concurrent goed presteren in die categorie. Zo weet je wat er op dit moment populair is in de markt en waar je nog eventueel op zou kunnen uitbreiden met je assortiment.

Kortom, het rapport ‘Bestsellers’ kan voor veel extra inzichten zorgen, maar is het, tot nu toe, vaak nog een onderbelicht product binnen alle Google producten. Wil jij weten wat voor jou interessant kan zijn en welke inzichten je eruit kan halen? Neem dan nu contact op, we kijken graag even met je mee!