news

Shopping Today kennisevent

Sven

19 oktober 2021

Donderdag 14 oktober zijn Yannick en Sven naar het Shopping Today e-commercekennisevent geweest in Utrecht. Hier gaven verschillende sprekers een inzicht in de trends en mogelijkheden voor de e-commerce branche. In dit blog delen we een aantal learnings.

Razendsnelle bezorging

In de presentatie van Gorilla’s werd al snel duidelijk dat het limiet van de bezorgtijd nog niet is bereikt. Gorillas bezorgd boodschappen vanuit hubs in de binnenstad, binnen een kortere tijd dan dat je zelf nodig hebt om naar de supermarkt te gaan. Door zich te focussen op een klein assortiment en de processen zo strak mogelijk in te richten kunnen ze binnen 10 minuten, na je bestelling via de app, voor je deur staan. Het bedrijf is opgericht in juni 2020 en heeft al 11.000 bezorgers. Door bedrijven als Gorillas groeit de vraag naar razendsnelle bezorging in alle markten. Speel hier dus als retailer ook op in. Het kan namelijk wel eens een van je grootste USP’s worden.

Meer doen met minder data

Websitebezoekers gaan steeds meer verwachten dat websites en online marketingcommunicaties voornamelijk tonen waar de gebruiker interesse in heeft. Dit terwijl de cookies steeds meer aan het verdwijnen zijn. De data mogelijkheden worden dus minder en er wordt verwacht dat er steeds meer mee gebeurt. Combineer data en maak slimmer gebruik van first party data om zo relevant mogelijk voor de klant te blijven.

Shopping-today

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor de gemiddelde Nederlander. Stap voor stap zijn steeds meer consumenten bereidt om meer te betalen voor een duurzamer product. Kijk niet alleen naar je verpakkingen en marketingkanalen, maar ook naar de bezorgpartijen waar je mee samenwerkt om ervoor te zorgen dat je de steeds duurzamere consumenten binnen blijft halen en behouden.

Mobile first

Het aandeel van mobiel verkeer wordt steeds groter. Dit is ook te zien aan het aandeel aankopen via mobiel verkeer dat steeds meer toeneemt. Het wordt dus steeds belangrijker om je website en je marketingkanalen af te stemmen op mobiele gebruikers. Bekijk of je banners niet te veel en te kleine teksten bevatten. Test ook of je website nog wel handig te gebruiken is voor mobiele bezoekers. Daarnaast wordt de websitesnelheid op mobiel vaak vergeten om te controleren. Dit kan je gemakkelijk nalopen met verschillende tools.

Shopping-today

Marketing automation

Doordat gebruikers steeds relevantere content en marketingcommunicatie willen ontvangen gaat marketing automation een steeds grotere rol spelen. De processen binnen de e-commerce bedrijven worden ook steeds strakker waardoor en meer gedaan moet worden binnen minder tijd. Door je e-mailmarketing automations, Google Ads campagnes en Social ads steeds meer te laten inspelen op de customer journey van de klant, haal je op de lange termijn meer uit een gemaakte campagne.

Marketplaces

Om naast je eigen webshop je verkoop een extra boost te geven is het slim om gebruik te maken van marketplaces. Het aantal marketplaces neemt steeds meer toe en de concurrentie daarmee vaak ook. Om hier geen aandeel te verliezen of juist om meer mensen in je doelgroep te bereiken is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan. Je kan dit eventueel klein beginnen en steeds meer producten pushen richting de verschillende marketplaces. Denk hierbij vooral aan een Bol.com of Amazon.

Omnichannel

Omnichannel is kort samengevat een soepele koopervaring voor de klant op verschillende kanalen. Hierbij worden er verschillende kanalen (Bijvoorbeeld: E-mailmarketing, Google Ads en Social ) op elkaar afgestemd waarbij de kanalen dus eigenlijk om de klant heen draaien en deze zelf zijn of haar voorkeur kiest. De voordelen van een omnichannel-strategie is dat vaak de klanttevredenheid hoger ligt, het zorgt voor tijdwinst (voor de klant) en de conversie vaak hoger ligt. Heb je momenteel nog geen omnichannel-strategie? Ga hier dan zo snel mogelijk mee aan de slag!

Shopping-today

Vind je het lastig om te bepalen wat jouw volgende stappen moeten zijn? Neem dan contact met ons op en wij helpen je ermee!