vision

SEO in 2019: waar moet je rekening mee houden?

Multiply

27 maart 2019

SEO wordt jaarlijks spreekwoordelijk dood verklaard, met name door de constante ontwikkelingen in het werkgebied. De aanhoudende flow van updates bij Google zorgt soms voor verwarring. Het wordt steeds lastiger om bovenaan te staan. De trucjes die vorig jaar of zelfs vorige maand nog konden helpen bij een hogere ranking, zorgen nu voor een achterstand. Wanneer je één best practice hebt en deze ineens niet meer werkt, dan kun je voor een probleem komen te staan. Betekent dit dat SEO dood is? Natuurlijk niet; het is een veranderlijk landschap waarin de kernwaarden hetzelfde blijven. 

In dit blog bespreken we een paar van de ontwikkelingen en geven we aan waar je als website-eigenaar rekening mee moet houden bij het optimaliseren van jouw website.

Focus op de gebruiker

Wat houdt SEO dan eigenlijk in? Search Engine Optimization, het optimaliseren van websites ten behoeve van de vindbaarheid op zoekmachines. Grappig genoeg stuurt de grootste zoekmachine Google op het optimaliseren voor gebruikers en niet voor zoekmachines. SEO wordt dus menselijker, de gebruiksvriendelijkheid wordt steeds belangrijker en het gedrag van gebruikers op resultatenpagina’s wordt meegenomen in de ranking van zoekresultaten. Google’s machine learning systeem stemt de ranking van zoekresultaten af op basis van het gebruikersgedrag. Hierin worden de doorklikratio en de sessieduur van een websitebezoek meegenomen. Wordt jouw zoekresultaat vaker aangeklikt en spenderen gebruikers meer tijd op jouw website, dan heeft dat positieve invloed op jouw ranking.

Content

Het uitgangspunt voor alle pagina’s op jouw website moet zijn dat ze iets toevoegen voor de gebruiker. Maak jouw pagina’s relevant voor publiek/gebruikers en niet voor zoekmachines. Alle content moet iets bijdragen. Zorg ook voor duidelijke meta-data, zoals de meta-titel en de meta-omschrijving. Hiermee kun je namelijk het uiterlijk van jouw organische zoekresultaat beïnvloeden. Gebruik een pakkende meta-titel en zorg voor ‘branding’. Gebruik de beperkte ruimte in de omschrijving om gebruikers te informeren over de inhoud van de pagina. Op deze manier weten gebruikers wat zij kunnen verwachten wanneer ze eenmaal geklikt hebben. Dit vergroot de kans dat gebruikers langer op jouw website blijven, wat ervoor kan zorgen dat jouw pagina een betere ranking krijgt.

Mobile first

Het aandeel mobiel verkeer blijft groeien. Google heeft daarom vorige zomer ook bekendgemaakt mobiel de hoofdrol te geven. Het is nog nooit belangrijker geweest dan nu; een goedwerkende mobiele website. Heb je een mooie responsive website, maar is deze niet optimaal te gebruiken op mobiel? Dan zul je daar mogelijk last van hebben in jouw organische rankings. De mobiele variant van jouw website wordt namelijk gezien als de belangrijkste variant. Zorg er dus voor dat jouw website mobiel toegankelijk, gebruiksvriendelijk en snel is.

Competitievere zoekresultatenpagina’s

Als je organisch voor een zoekwoord wil ranken, dan heb je concurrentie van de betaalde zoekresultaten. De betaalde zoekadvertenties bekleden voor populaire zoekwoorden de bovenste posities, waardoor organische zoekresultaten naar beneden worden geduwd.

Op de zoekresultatenpagina (SERP) worden steeds meer verschillende soorten zoekresultaten getoond. Je bent het vast al eens tegengekomen: wanneer je bijvoorbeeld een titel van een liedje zoekt en direct de songtekst, artiesteninformatie en een embedded YouTube video te zien krijgt. Of wanneer je opzoek gaat naar hoe je een appeltaart moet bakken. In dat geval krijg je op de resultatenpagina een recept te zien in de vorm van een aanbevolen fragment en zijn zoekresultaten op de eerste pagina voorzien van extra informatie, zoals bereidingstijd en reviews.

Voor producten is het mogelijk om prijzen en beschikbaarheid toe te voegen. Dit kan met behulp van ‘structured data’. Hiermee voorzie je een stuk tekst van een tag die de zoekmachine vertelt wat het precies is. Wanneer je hier nog geen gebruik van maakt, is dit een goede manier om jouw zoekresultaten completer te maken. 

Conclusie 

De leidraad in jouw SEO-strategie moet de gebruiker zijn. Wat wil je als organisatie uitstralen en wat heb je gebruikers te bieden? Zorg voor goede content die relevant is voor jouw doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een blog, maar in geval van een webshop kun je ook al veel met bestaande product- en categoriepagina’s. Zorg daarnaast voor een goedwerkende en snelle mobiele website en speel in op de mogelijkheden die structured data meebrengt. Bovenal is SEO niet iets dat je eenmalig uitvoert, maar een continu proces. Wil je meer weten over hoe Multiply dit aanpakt? Neem dan gerust contact op.