how to

SEO Optimalisatie voor retail: Laat je content beter ranken

Elke (content)marketeer weet hoe het voelt: je schrijft een interessante blog of investeert uren in een sterke informatiepagina, maar trekt er maar weinig verkeer mee aan. In deze SEO gids voor retail lees je hoe je je content zó optimaliseert dat je goed geïndexeerd wordt door zoekmachines. Op die manier ontstaat het fenomeen waar elke marketeer intens gelukkig van wordt: gratis terugkerend verkeer!

TL;DR oftewel checklist SEO

Ben jij net als ons zo iemand die bij zo’n mega stuk content als dit gelijk naar de bolletjes scrolt? Die het eigenlijk vrij weinig kan interesseren wat de context is maar alleen benieuwd is naar de concrete stappen? We’re here for you!

  • Zorg dat je een onderwerp kiest met voldoende interesse en zoekvolume
  • Onderzoek je concurrenten, de kwaliteit van hun content en de intentie van het zoekwoord
  • Overtref je concurrenten met skyscraper content
  • Hanteer de bekende SEO-principes voor content
  • Zorg dat de HTML (meta tags) op orde is
  • Implementeer desgewenst structured data
  • Verbind pagina’s aan elkaar met interne en externe links
  • Meet de resultaten van jouw pagina
  • Werk je content periodiek bij en maak hier een planning voor
Inleiding

Een nieuwsbericht, blog of informatiepagina (oftewel ‘content’) wordt op een zeker moment gepubliceerd. Je verspreidt het waarschijnlijk via social media en stuurt misschien een nieuwsbrief. Op dag één en twee lezen een paar mensen de content. Op dag drie tot en met zeven is er nog een loze bezoeker. Na een week verdwijnt de content langzamerhand richting de rommelzolder van het internet. Zonde van al die moeite!

Content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines genereert zijn eigen verkeer. Door een aantal items te maken die je optimaliseert voor zoekmachines creëer je een website die consequent zijn eigen verkeer aantrekt en dit – indien je de content regelmatig bijwerkt – mogelijk jaren blijft doen. Zo hebben wij onze blog ‘drie tools om de laadtijd van je website te testen’ die al vele jaren consequent in onze top 10 bezochte pagina’s staat. Gratis verkeer!

De vraag is natuurlijk hóe je die optimalisatie uitvoert. Daarvoor zijn hieronder acht stappen uitgewerkt. Voer deze stappen uit en je organische verkeer zal een vlucht nemen!

Stap 1: Zorg voor voldoende zoekvolume

Het feit dat jij ‘zelfreinigende koelkasten met ingebouwde espressomachine’ een interessante zoekterm vindt, betekent niet dat de rest van Nederland dat ook vindt. De logica is simpel: Hoe meer interesse er is voor een onderwerp, hoe meer potentieel (gratis) verkeer er is aan te trekken. Toch slaan we deze cruciale stap vaak over!

Vier manieren om het zoekvolume te checken zijn:

1. Google keyword planner

In de keyword planner van Google Ads kun je eenvoudig kijken hoeveel zoekvolume er op een term is. Je kunt filteren op locatie om te kijken hoe het zoekgedrag in Nederland is. Een mooi extraatje is dat keyword planner je óók nog eens aanvullende ideeën geeft voor zoekwoorden die passen bij het onderwerp wat jij wil beschrijven.

2. Alternatieve keyword tools

Het internet barst van gratis en betaalde keyword tools om onderzoek te doen. Een aantal bekende betaalde tools zijn Rank Tracker, Semrush, Ahrefs en MOZ. Een zoekopdracht naar ‘free keyword research tools’ geeft je ook gratis alternatieven. Net zoals gratis verkeer zijn gratis tools de kers op de taart voor iedere marketeer!

semrush-online marketing tool

3. Google trends

Google trends is een gratis tool van Google die waardevolle informatie geeft over de (historische) populariteit van onderwerpen. Vergeet niet te checken of jouw onderwerp qua populariteit niet in vrije val is beland. Het is natuurlijk zuur om jouw blog over Pokémon Go jammerlijk te zien falen als je eigenlijk wel wist dat dit geen kans van slagen had:

Interesse zoekterm Pokemon Go

4. Zoekwoordenonderzoek Multiply

Multiply heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van zoekwoordonderzoeken speciaal afgestemd op het product of de dienst die jij aan de man wil brengen. Dit kun je als uitgangspunt nemen voor een goed onderbouwde contentstrategie. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Stap 2: Bekijk de concurrentie

Iedereen die op dit moment een nieuwe smartphone op de markt zou willen introduceren, krabt zich wel twee keer achter de oren. Met concurrentie van giganten als Apple, Samsung en Huawei moet je wel echt van goeden huize komen om vernieuwend te zijn.

Hoewel we dit vaak vergeten, is het met SEO content niet anders. Als jij zoekt op ‘Hoe begin ik mijn eigen onderneming’ kies je ook voor die ene pagina met 10 uitgebreide stappen hoe je dat moet regelen, en niet voor een blogje van twee alinea’s.

Kortom; we moeten de concurrentie uit het water blazen. Hoe doe je dat?

Kwaliteit van content

Als je over een onderwerp gaat schrijven, onderzoek je eerst welke content er al bestaat over het onderwerp. Je zult die content namelijk moeten overtreffen. Bekijk welke pagina’s op dit moment ranken voor het onderwerp, noteer wat de sterke en zwakke kanten zijn en neem dat mee bij het schrijven van je eigen content.

Intentie van het zoekwoord

Als je in Google zoekt op ‘online marketing’ kun je heel mooi zien dat een zoekwoord meerdere intenties kan hebben. Je ziet bijvoorbeeld websites die uitleggen wat online marketing precies is (informatief) maar ook websites van online marketing agencies (meer oplossingsgericht). Door een zoekwoord te Googlen kun je ontdekken wat de intentie is van het zoekwoord volgens de zoekmachine. Doe dat wel altijd in incognito zodat je resultaat zo min mogelijk beïnvloed wordt door eerder zoekgedrag. Stem je content vervolgens af op die intentie. De conclusie kan ook zijn dat je geen passend antwoord kunt formuleren op die intentie. Dan kun je je tijd beter ergens anders aan investeren!

Wolkenkrabbers bouwen

‘Laat dat maar aan die lui in Dubai en Azië over’ hoor ik je al denken. Maar de zogenaamde ‘Skyscraper’ techniek is een beproefde tactiek om sterke SEO content te schrijven. Het is makkelijk gezegd (maar iets lastiger gedaan): je kijkt welke content van concurrenten er al over het onderwerp bestaat en voegt het samen in één briljante superpagina die alle onderwerpen netjes samenvoegt in één schitterend stuk content dat voor de komende tien jaar op nummer 1 in Google zal staan! Oké, we overdrijven een beetje maar je begrijpt vast waar we heen willen. Hoe denk je anders dat deze blog is ontstaan?

giphy wolkenkrabber bouwen

Het aantal woorden

De lengte van concurrerende pagina’s is veelzeggend. Check voordat je het schrijven van je content plant hoe uitgebreid je concurrenten het aanpakken. De beste aanpak is meestal dat je het aantal woorden overtreft, want dit correleert met hogere rankings in Google. Blijf natuurlijk wel altijd relevant!

Zoekwoorden stelen á la Robin Hood

Door ranking tools te gebruiken (zie ook het kopje ‘alternatieve keyword tools’) kun je vaak ook zien op welke zoekwoorden concurrenten ranken met hun pagina’s. De volgende stap is eenvoudig: je zorgt dat je die zoekwoorden ook overneemt in je eigen content. Is dat diefstal? Misschien een heel klein beetje; maar je steelt van de rijke concurrenten. Die kunnen dat best lijden.

giphy robin hood
Stap 3: Hanteer de 'best practices' voor content

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Als we uit jarenlange ervaring weten wat de best practices zijn in het schrijven van SEO-content zijn we écht niet te beroerd om dit even met je te delen. Hold my beer!

Structuur

Zorg dat je content overzichtelijk is en er duidelijk genavigeerd kan worden. Verwerk niet te veel linkjes en afbeeldingen, maak je alinea’s niet te lang en zorg dat je kopjes gebruikt. Wil je een ontzettend goed voorbeeld van goed gestructureerde content? Je leest nu een prachtig exemplaar!

Begrijpelijk schrijven

Schrijf je blog alsof je het uitlegt aan een gemiddelde vijftienjarige (nu begrijp je waarom deze gids vol flauwe grappen zit). Niet omdat jouw publiek per se vijftien jaar oud is, maar wél omdat dit een handige truc is om content te schrijven die iedereen begrijpt. Je voorkomt daarmee ook dat je te veel jargon en moeilijke woorden gebruikt.

Visueel

Maak je content altijd visueel. Dit maakt de content aantrekkelijker en helpt bij het goed uitleggen van je onderwerp. Zorg voor filmpjes, afbeeldingen, enzovoorts. Er is een reden dat je de boeken met plaatjes vroeger leuker vond!

giphy kind OK handgebaar
Stap 4: Regel je HTML

Hoewel de zoekmachine de menselijke taal kan begrijpen en (steeds beter) kan interpreteren, is de échte taal van de zoekmachine HTML. En net zoals jij je biertje in een Duitse kroeg het snelst voor je neus hebt door hem in het Duits te bestellen, moeten we de zoekmachine een aantal dingen in z’n eigen taal vertellen.

Meta Title

De titel is één van de meest bepalende meta tags van een webpagina. Zie het als de ‘naam’ van de pagina. De zoekmachine bepaalt aan de hand van de meta title wat het onderwerp is van de pagina. Daarnaast is de meta title het blauwe zinnetje in de Google zoekresultaten en dus een belangrijk onderdeel van je visitekaartje.

Meta Description

De zwarte tekst van een zoekresultaat noemen we de meta description. Deze kun je gebruiken om extra context te geven bij je webpagina en kan helpen om potentiële bezoekers over te halen om je site te bezoeken.

Headers

De koppen in je content zou je als HTML-tags moeten opmaken. Deze koppen structureren je tekst en helpen de zoekmachine begrijpen wat je belangrijkste thema’s zijn.

Alt tags voor afbeeldingen

Een zoekmachine kan afbeeldingen niet ‘bekijken’ zoals jij en ik dat kunnen. Daarom kun je een afbeelding een alt tag meegeven. Dit is een feite een korte beschrijving van wat er te zien is op de afbeeldingen.

Stap 5: Structureer met structured data

Hoewel de zoekmachines steeds slimmer worden, bestaat er een soort extra laag die je over je webpagina kunt bouwen. We noemen dit ‘structured data’. Deze structured data geeft extra duiding bij de pagina en beschrijft in ‘zoekmachine-taal’ wat er op de pagina te vinden is.

Hoewel je geen garantie voor succes hebt, kan het zo zijn dat Google deze structured data gebruikt om content op een overzichtelijke wijze in de zoekmachine te presenteren, bijvoorbeeld als stappenplan. In het geval van producten kan het zijn dat je bijvoorbeeld extra informatie te zien krijgt.

voorbeeld structured data

Het implementeren van structured data is voornamelijk een technische aangelegenheid en kan het beste met de webbouwer worden opgepakt. Tips nodig over hoe en welke structured data je zou moeten implementeren? Trek maar aan de bel!

Stap 6: Verbind je pagina's aan elkaar

Zoals je waarschijnlijk wel weet, hebben pagina’s iets als ‘SEO-waarde’. Klinkt natuurlijk heel vaag maar het betekent vooral dat een pagina een bepaald gewicht toegekend krijgt door de zoekmachine. Zo krijgt de homepage meer gewicht dan een pagina die ergens diep verstopt zit.

Door pagina’s aan elkaar te linken, kun je iets van die waarde doorgeven. Het is dus slim om links in te bouwen in jouw content. Heb je bijvoorbeeld oude content die nog wel relevant is? Plaats dan eens een linkje in nieuwere content naar die oude content. Of heb je een oude blog die heel goed presteert en nog steeds organisch gevonden wordt? Plaats daar een link naar een nieuwe blog om die te kickstarten.

Vergeet ook niet externe links in te bouwen – alleen maar naar jezelf linken is een beetje egoïstisch (ken je van die mensen die alleen maar over zichzelf praten? Google heeft er ook een hekel aan). Door te linken naar externe bronnen laat je aan Google zien dat je weet waar je het over hebt en dat je een bijdrage wil leveren aan het world wide web!

giphy blah blah blah
Stap 7: Meet het resultaat

Ik weet niet hoe vaak je op vakantie gaat zonder te kijken wat je op je bankrekening hebt staan, maar in de regel is het handig om af en toe even te kijken hoe de vlag erbij hangt. Dat geldt ook voor je content – nadat je het hebt gepubliceerd, is het natuurlijk zaak om te kijken hoeveel verkeer je aantrekt, wat de rankings doen en of de bounceratio’s in Google Analytics iets opvallends laten zien. Al die moeite doen in content die je vervolgens niet meet, is eigenlijk een gebrek aan respect voor je eigen werk. Wij raden het niet aan!

Google Analytics resultaten
Stap 8: Werk je content periodiek

Onderwerpen veranderen voortdurend. Een zoekopdracht naar ‘corona’ betekende in 2019 iets heel anders dan in 2020. Zo ook met jouw content. Je hebt uren onderzoek gedaan en een prachtig stuk content geschreven wat de sterren van de hemel presteert, maar vroeg of laat is er een concurrent die het beter doet, verschuift de intentie van het zoekwoord of raakt je content simpelweg achterhaald.

Plan daarom periodieke updates in om je content actueel te houden. Zo kun je met een kleine beetje (extra) moeite het gratis verkeer binnen blijven binnenhalen. Hoe werk je je content periodiek bij? Ook dát is eenvoudig. Je voert alle bovenstaande stappen nogmaals uit, maar dan voor een stuk content wat al gepubliceerd is! Succes!

giphy typen
Is dat alles?

De vraag stellen is hem beantwoorden: Nee, natuurlijk niet! Heb je content geschreven die écht ijzersterk is, overweeg dan om je content online te promoten. Bijvoorbeeld in gratis/organische posts op social media. Neem je content mee in nieuwsbrieven, uitgelichte items op je website of in push meldingen. Je kunt zelfs overwegen om te linkbuilden op jouw content waarbij je kwalitatieve externe links gaat verzamelen naar jouw pagina.

Hulp nodig?

Alle mogelijkheden, stappen en oplossingen laten je misschien wel een beetje duizelen. Is niet gek, je hoeft de dokter niet te bellen – een telefoontje naar Multiply volstaat. We helpen je graag verder!