how to
Segmenteren en personaliseren in e-mailmarketing voor de retail
Veel mensen zien nieuwsbrieven als spam. Dit komt omdat er jarenlang meerdere malen per week informatie is verstuurd die niet interessant gevonden wordt. Om ervoor te zorgen dat jouw mail niet als spam wordt gezien moet je ervoor zorgen dat de informatie die je verzendt, zo goed mogelijk aansluit bij de informatie die de ontvanger willen ontvangen. Dit kun je doen met segmentatie en personalisatie. In deze blog vertellen we je hier meer over.
Wat is segmentatie?
Segmentatie is het opdelen van je verzendgroep in 2 of meer groepen. Naar elk segment verzend je een andere nieuwsbrief. Door de verzendgroepen in logische delen te splitsen, zoals bijvoorbeeld Dames / Heren, kun je jouw nieuwsbrieven hierop laten aansluiten.
Een aantal voorbeelden van segmentatie zijn:
- Dames / Heren
- Online kopers / Winkel kopers
- Oudere mensen / Jongere mensen
- Casual kopers / Chique kopers
Doordat je 2 verschillende mails stuurt naar 2 verschillende segmenten, kun je ook de resultaten per segmenten bekijken.
Let op!
Denk bij segmenteren ook goed na over de grootte van de segmenten. Bekijk hoeveel kliks je ongeveer ontvangt per segment. Als voorbeeld:
- Aantal ontvangers: 5.000
- Aantal opens bij 40% openratio: 2.000
- Aantal kliks bij 4% openratio: 200
Is 200 klikken voor jou genoeg om een hele nieuwsbrief voor op te maken? Dan is dit segment groot genoeg. Wil je echt meer klikken per nieuwsbrief? Maak dan je segment groter.

Wat is personalisatie?
Als je de voornaam van de nieuwsbrieflezer wilt benoemen in de nieuwsbrief is het lastig om per voornaam een andere nieuwsbrief te gaan maken. Personalisatie is hierop het antwoord. Via personalisatie laad je klantgegevens in je nieuwsbrief. Dit werkt met een “Merge tag” of “Personalisatie veld”. Dit ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: *|FNAME|*. Klant 1 ziet dan “Piet”, terwijl klant 2 “Klaas” ziet staan.

Daarnaast kun je ook personaliseren door IF-regels (als dit, dan dat) te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld een banner met een vrouw tonen als het geslacht van een ontvanger een vrouw is en een banner met een man tonen als het geslacht van een ontvanger een man is. Andere voorbeelden van personalisatie met IF-regels zijn:
- Favoriete winkel (afbeelding, openingstijden)
- Voornaam (als bestaat, dan tonen)
- Aanbevolen producten
Bij personalisatie is het vaak moeilijk om data van je ontvangers op te zoeken. Je kunt bij een personalisatie van een banner op basis van het geslacht bijvoorbeeld niet zien welk geslacht het meeste heeft geopend.
Wat is er nodig voor segmentatie en personalisatie?
Voor e-mailmarketing is natuurlijk minimaal het e-mailadres van de ontvanger nodig. Voor segmentatie en personalisatie zijn dan ook aanvullende gegevens nodig. Je kunt niet segmenteren op basis van geslacht, als je niet per ontvanger weet of het een man of vrouw is. Deze data kun je aanvullen. Dit kun je zowel handmatig als automatisch laten doen. Via tritonX en Squeezely is het bijvoorbeeld mogelijk om deze data automatisch door te sturen naar je e-mailmarketingtool. Meer informatie over het belang van data bij e-mailmarketing vind je hier.
Hoe combineer je segmentatie en personalisatie?
Er zit dus veel verschil tussen personalisatie en segmentatie. Maar hoe zorg je nu voor de juiste verhouding? Dit kun je bepalen door jezelf een aantal vragen te stellen:
Wil ik data per doelgroep inzien? Van gesegmenteerde nieuwsbrieven valt beter te zien wat de openratio’s en klikratio’s dan van nieuwsbrieven waar alleen maar in wordt gepersonaliseerd.
Hoeveel verschillende varianten zijn er? Er zijn duizenden verschillende voornamen. Om dan per voornaam te gaan segmenteren is zonde van de tijd.
Hoeveel verandert er aan de nieuwsbrief? Wil je alleen maar een banner per geslacht bovenaan de nieuwsbrief? Dan is het zonde om een hele nieuwe nieuwsbrief te gaan maken als dit ook kan worden gepersonaliseerd.

Heb je hulp nodig bij het personaliseren of segmenteren? Neem dan contact op met een van onze specialisten.