retail story

Retail Story: Hoe The Stone inefficiënte advertentie uitgaven minimaliseert

Sven

9 oktober 2023

In deze retail story nemen we je mee hoe we bij The Stone ervoor zorgen dat we inefficiënte advertentie-uitgaven minimaliseren door gebruik van Datafuse en Channable.

Het probleem

The Stone is een retailer met 56 fysieke winkels en een sterke online aanwezigheid  in Nederland. Ondanks het succes had The Stone te maken met een probleem waar bijna iedere fashion retailer mee te maken heeft: hoge retourpercentages. Deze hoge percentages verstoorden niet alleen hun logistiek, maar tastten ook hun winst aan. Bij Multiply zijn we met gebruik van Datafuse en Channable aan de slag gegaan om de retourpercentages van The Stone te verlagen en daarmee de winst te verhogen. Datafuse is onze partner en is voorloper in het combineren van online- en offline data. Hiermee krijg je als retail organisatie inzicht wat nou écht het resultaat is van jouw online marketing inspanningen. Dit passen we ook al langere tijd toe bij The Stone en de resultaten zijn enorm goed zichtbaar. 

De uitdagingen

De webshop van The Stone leek goed te presteren op een pay-per-click-basis, maar diepgaande analyse toonde aan dat retouren een deuk in hun nettowinst veroorzaakten.

Enkele van de belangrijkste uitdagingen waren:

  • Hoge retourpercentages bedreigden de winstgevendheid van hun online shop.
  • Geen alomvattende strategie om slecht presterende producten te identificeren en uit te sluiten van reclame-inspanningen.
  • Geen mechanisme om de prestaties op artikelniveau te volgen, wat resulteerde in een gebrek aan bruikbare inzichten.
De oplossing

We maakten, in samenwerking met The Stone, gebruik van Datafuse en Channable om de kloof tussen de ERP-gegevens en de advertentiestrategieën te overbruggen. ERP-gegevens zijn de belangrijkste gegevens van een bedrijf. Deze gegevens worden gebruikt om bedrijfsprocessen te beheren en optimaliseren. Elke ochtend zet Datafuse de ERP-data klaar zodat Channable deze kan ophalen. Door dit elke dag weer opnieuw te doen blijft de data van Datafuse accuraat en actueel. Deze ERP-data gebruiken we om binnen Channable producten te labelen op basis van retourpercentages, marges, veel gekochte combinaties en verkoopvolumes, zowel online als in de winkels.

Door vanuit Datafuse ERP-data als marges, vaak gekochte combinaties, retourpercentages en verkoopvolumes op product niveau door te sturen naar Channable zijn we in staat om met gebruik van regels de producten onder te verdelen in buckets. Voor iedere bucket hanteren we een aparte strategie. Bijvoorbeeld, producten die goed presteerden in fysieke winkels maar hoge retourpercentages hadden online, werden strategisch geadverteerd om winkelbezoeken te stimuleren. Omgekeerd werden producten met sterke online prestaties agressief gepromoot in online campagnes en sluiten we producten met te hoge retourpercentages uit om zo inefficiënte advertentie uitgaven te minimaliseren. Met Datafuse zijn we dus in staat om de retourpercentages van The Stone op product niveau te bekijken, op deze manier konden we deze producten uitsluiten van marketinguitingen. Dit is direct terug te zien in de percentages en aantal retouren. Het aantal retouren liep sterk terug en dit wordt nog altijd minder. Momenteel is het percentage van het aantal retouren met 35% afgenomen sinds we bovenstaande hebben doorgevoerd.

Onze collega Sven zegt het volgende over de mogelijkheden:

"De mogelijkheden van Datafuse en Channable, in combinatie met onze expertise in het gebruik van ERP-gegevens, stelden ons in staat om advertentie-uitgaven effectief te optimaliseren. We hebben met succes retouren verminderd en de winstgevendheid van The Stone verbeterd." 

Voordelen Channable

Een van de grootste voordelen van de implementatie van Channable is de automatisering op itemniveau. Het op regels gebaseerde systeem van Channable maakte het mogelijk om de campagnes van The Stone automatisch bij te werken op basis van realtime ERP-gegevens, zoals retourpercentages en verkoopvolumes. Deze automatisering optimaliseerde niet alleen de campagnes, maar bespaarde ook talloze uren die anders aan handmatige taken zouden zijn besteed. 

Resultaten

Met gebruik van Datafuse en Channable hebben we de volgende resultaten geboekt:

  • De Return on Advertising Spend (ROAS) steeg met 58%. 
  • 10% meer niet-presterende producten uitgesloten van marketinguitingen.
  • De nettowinst uit Google Ads steeg met 16%.

We hebben ERP-gegevens naadloos kunnen integreren met Channable en op basis hiervan strategische keuzes kunnen maken voor onze Google Shopping campagnes, maar ook uitdagingen kunnen omzetten in kansen en groei.

Zonder Datafuse was dit niet mogelijk, Datafuse biedt iets unieks! Wil jij hier meer over weten neem dan vooral contact met Datafuse op en vraag een gratis demo aan. Op deze manier weet jij binnen een half uurtje precies wat ze voor jou kunnen betekenen!