vision

Resultaten en inzichten Black Friday 2022

Erwin

2 december 2022

Black Friday is weer voorbij en daarom hebben wij onderzoek gedaan naar de resultaten en inzichten van Black Friday dit jaar. Naast ons eigen onderzoek delen we inzichten van verschillende betalingsdiensten.

Record omzetten Black Friday weekend

Ondanks de inflatie heeft het Black Friday weekend geleidt tot een recordaantal online verkopen. Wat hieraan opviel was dat de consumenten niet alleen op vrijdag, maar de gehele week (zelfs de zaterdag en zondag) online aan het winkelen waren. Zo viel het in de fashion branche op dat de online opbrengsten op vrijdag lager waren dan vorig jaar. Eén van de verklaringen hiervoor kan zijn dat het Nederlands Elftal vrijdag om 17.00 uur speelde en de consument geen tijd/zin had om tijdens en na de wedstrijd nog online te winkelen. Dit was al iets dat wij hadden verwacht.

Het vermoeden bestond voorafgaand aan Black Friday dus dat de consument zijn/haar aankoop ging uitstellen tot de zaterdag of zondag. Dit is uitgekomen en zagen wij bij de meeste partijen dan ook terugkomen. Zo zorgden de resultaten van zaterdag en zondag ervoor dat de wat mindere resultaten van de vrijdag rechtgetrokken werden en de omzetten in totaliteit hoger lagen dan die van vorig jaar.

Consument was meer aan het oriënteren

De resultaten van Black Friday mogen dan wel geleid hebben tot een recordaantal online verkopen, maar uit ons onderzoek blijkt dat het gedrag van de consument wel is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Zo viel het op dat de consument meer aan het oriënteren was voordat hij of zij een aankoop deed. Zo waren er meer klikken nodig per bezoeker totdat zij tot een aankoop kwamen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de consument echt opzoek was naar de beste deals van een product en hierdoor minder snel direct tot een aankoop overging. 

Uit onderzoek van Klarna zijn er inzichten vanuit de consument gekomen over het online en offline shoppen. Klarna bedient meer dan 150 miljoen gebruikers en 450.000 retailers. Hier zijn een aantal inzichten die wij graag met jullie willen delen. Het belangrijkste inzicht is dat 83% van de consumenten aangeeft dat zij vaker prijzen vergelijken met andere retailers voordat ze een aankoop gaan doen (vergeleken met vorig jaar).

Inzichten Black Friday van betalingsdiensten:

International card services (ICS), Marktleider van uitgeven creditcards in Nederland
Het aantal creditcardtransacties steeg tijdens de Black week met 12 procent t.o.v. vorig jaar. De totale bestedingen zijn mede door het gevolg van de hoge inflatie met ruim 30 procent toegenomen. Online aankopen bij Nederlandse webshops dalen met 6 procent. Het blikveld van de consument met een creditcard verschuift naar het shoppen in het buitenland. Zo viel het op dat de aankopen buiten Europa juist toenamen met 9 procent. De sterkste stijging is te zien bij webshops buiten Europa, met een stijging van maar liefst 36%.

Klarna
Volgens Klarna ontstond er al een piek in de verkoop bij de start van de Black Week. Toen verkochten webshops 40% meer in vergelijking met vorig jaar. In absolute aantallen bleek Black Friday wel de populairste koopjes dag van het jaar met 28% meer verkopen t.o.v. vorig jaar. Desondanks de inflatie is er op basis van de cijfers te zeggen dat consumenten deze periode zien als een kans om voordeliger cadeaus en grote aankopen te doen.

Betaalvereniging Nederland
Betaalvereniging Nederland zag op Black Friday 55 procent meer online betalingen met een creditcard of iDEAL-betaling in vergelijking met een normale vrijdag. Dit zorgde voor de retailers voor 70 procent meer omzet. In de winkelstraten werden deze percentages niet behaald. Er werd wel meer omzet binnengehaald; 15% meer dan het jaar ervoor.

Wil je er meer informatie over? Neem dan contact met ons op via deze link!