research

Prijsanalyse: Grote marktplaatsen in vier van de vijf gevallen duurder dan andere online winkels

Multiply

15 september 2023

Veel online shoppers kopen op platforms zoals Amazon, Ebay, Otto of Kaufland. Om erachter te komen of de toonaangevende marktplaatsen echt goedkoper zijn dan andere online shops, voerde het prijsvergelijkingsportaal idealo een uitgebreide analyse uit. Het resultaat: in ongeveer 80 procent van de gevallen boden de andere shops de beste prijs.

In het kader van de studie onderzocht het prijsvergelijkingsplatform hoe vaak de vier grote marktplaatsen op idealo.de de laagste prijs aanboden - en hoe vaak andere online shops als beste uit de bus kwamen. Hiervoor analyseerde idealo meer dan 1.700 productcategorieën.

Slechts 20 procent van de beste prijzen kwam van grote marktplaatsen

Zoals de analyse laat zien, boden de grote marktplaatsen in de onderzochte periode voor alle productgroepen in 22 procent van de gevallen de beste prijs, terwijl 78 procent van de beste aanbiedingen van een andere shop kwam.

idealo ziet een dominantie van de "grote spelers" vooral op het gebied van "mode & accessoires": Hier werd de laagste prijs in 44 procent van de gevallen bij Amazon, Ebay, Otto of Kaufland gevonden. De grote marktplaatsen zijn ook sterker dan gemiddeld als het gaat om de laagste prijs op het gebied van "Auto's & motoren": ongeveer een derde van de beste prijzen kwam van hen.

De andere online shops hebben overal een voorsprong, maar het duidelijkst in de categorie "Drogisterij & Gezondheid": zij boden in 88 procent van de gevallen de laagste prijs.

Prijsverschillen over het algemeen vrij marginaal

Voor producten waarvoor zowel een grote marktplaats als een andere online shop in mei 2023 de beste prijs aanboden, bepaalde idealo ook het gemiddelde prijsverschil tussen de twee aanbiedingen. Over het geheel genomen kan het prijsvergelijkingsplatform hier geen duidelijke trend vaststellen: Voor alle productgroepen bedroeg het prijsverschil tussen de grote speler en de andere winkel slechts één procent.

Uitgesplitst naar individuele categorieën komen er echter wel trends naar voren. Terwijl bijvoorbeeld elektrische goederen op de grote marktplaatsen gemiddeld zeven procent goedkoper waren dan bij andere retailers, konden consumenten in de drogisterijsector gemiddeld 13 procent besparen als ze niet bij Amazon, Ebay, Otto of Kaufland kochten.

Volgens Florian Kriegel, prijsexpert bij idealo, is het belangrijk om prijzen te vergelijken bij verschillende aanbieders. In de meeste gevallen zijn de grote marktplaatsen niet de goedkoopste optie. In vier van de vijf gevallen kunnen consumenten meer besparen bij andere online shops. Bij idealo kunnen gebruikers in één oogopslag zien waar het gewenste product het goedkoopst is, inclusief verzendkosten en eventuele retourkosten.

In deze analyse zijn "grote marktplaatsen" Amazon, Ebay, Otto en Kaufland meegenomen. Beoordelingsperiode: mei 2022 tot en met mei 2023.

Bron: https://www.presseportal.de/pm/22312/5567947