news

Phishing e-mails van Facebook: Pas op!

Yoran

24 juni 2023

In de afgelopen tijd zijn er talloze berichten opgedoken over misleidende e-mails die zogenaamd afkomstig zijn van Facebook. Deze e-mails worden meestal verstuurd met een Outlook e-mailadres en hebben een onderwerp als "We've detected a violation of Facebook policies from your Ads Account.". Ook geven ze vaak een waarschuwing voor opschorting van je Facebook-account. Het is dus belangrijk alert te blijven en je bewust te zijn van deze scam-mailtjes om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing-pogingen.

Hoe herken je een scam-mailtje? 

Er zijn een paar aanwijzingen die kunnen helpen om scam-mailtjes te identificeren:

  1. Afzender: Controleer het e-mailadres van de afzender. Facebook zal nooit e-mails versturen via een e-mailadres dat eindigt op "@outlook.com" of een ander extern e-maildomein. Binnen het helpcentrum van Facebook worden de verschillende domeinen die wel te vertrouwen zijn opgesomd:
juiste-facebook-mailadressen
  1. Taalgebruik: Let op de toon en het taalgebruik in het bericht. Scam-mailtjes bevatten vaak grammaticale fouten, onprofessioneel taalgebruik of vreemde zinsconstructies.
  2. Verzoeken om persoonlijke informatie: Wees uiterst voorzichtig met e-mails die vragen om persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, creditcardinformatie of Burgerservicenummers. Legitieme bedrijven, zoals Facebook, vragen nooit om dergelijke informatie via e-mail.
Wat te doen als je een verdachte e-mail ontvangt?

Als je een e-mail ontvangt waarvan je vermoedt dat het een scam-mailtje is, neem dan de volgende stappen:

  • Niet klikken: Klik niet op links of bijlagen in de e-mail, omdat deze schadelijk kunnen zijn.
  • Verwijderen: Verwijder de e-mail onmiddellijk uit je inbox. Dit minimaliseert de kans dat je per ongeluk op een link klikt.

Is je Facebook of Instagram account gehackt? Lees dan onze blog met tips hoe je je account herstelt.

Mocht je nou toch twijfelen over een e-mail van Facebook, kun je altijd even contact opnemen voor ons advies.