news

Phishing e-mails van Facebook: Pas op!

Yoran

24 juni 2023

In de afgelopen tijd zijn er talloze berichten opgedoken over misleidende e-mails die zogenaamd afkomstig zijn van Facebook. Deze e-mails worden meestal verstuurd met een Outlook e-mailadres en hebben een onderwerp als "We've detected a violation of Facebook policies from your Ads Account.". Ook geven ze vaak een waarschuwing voor opschorting van je Facebook-account. Het is dus belangrijk alert te blijven en je bewust te zijn van deze scam-mailtjes om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van phishing-pogingen.

Hoe herken je een scam-mailtje? 

Er zijn een paar aanwijzingen die kunnen helpen om scam-mailtjes te identificeren:

  1. Afzender: Controleer het e-mailadres van de afzender. Facebook zal nooit e-mails versturen via een e-mailadres dat eindigt op "@outlook.com" of een ander extern e-maildomein. Binnen het helpcentrum van Facebook worden de verschillende domeinen die wel te vertrouwen zijn opgesomd:
juiste-facebook-mailadressen
  1. Taalgebruik: Let op de toon en het taalgebruik in het bericht. Scam-mailtjes bevatten vaak grammaticale fouten, onprofessioneel taalgebruik of vreemde zinsconstructies.
  2. Verzoeken om persoonlijke informatie: Wees uiterst voorzichtig met e-mails die vragen om persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, creditcardinformatie of Burgerservicenummers. Legitieme bedrijven, zoals Facebook, vragen nooit om dergelijke informatie via e-mail.
Wat te doen als je een verdachte e-mail ontvangt?

Als je een e-mail ontvangt waarvan je vermoedt dat het een scam-mailtje is, neem dan de volgende stappen:

  • Niet klikken: Klik niet op links of bijlagen in de e-mail, omdat deze schadelijk kunnen zijn.
  • Verwijderen: Verwijder de e-mail onmiddellijk uit je inbox. Dit minimaliseert de kans dat je per ongeluk op een link klikt.

Mocht je nou toch twijfelen over een e-mail van Facebook, kun je altijd even contact opnemen voor ons advies.