how to

Het optimaliseren van je e-mail campagne: de onderwerpregel

Sven

8 februari 2021

Een van de belangrijkste zaken om op te letten bij het optimaliseren van je e-mailmarketing is de onderwerpregel. De onderwerpregel bepaalt voor een groot gedeelte of mensen überhaupt je e-mail openen. Erg belangrijk dus. Maar hoe zorg je er nou voor dat je een goede onderwerpregel gebruikt? En wat is een pre-header? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen. 

Wat is een onderwerpregel en waarom is deze zo belangrijk?

Voordat we deze vraag beantwoorden is het handig dat je bekend bent met de definitie ‘envelop’. De envelop is bij e-mailmarketing de ‘buitenkant’ van een e-mail. Het bestaat uit de onderwerpregel, pre-header en het afzenderadres. (het from-adres). Deze twee zaken beïnvloeden samen voor een groot gedeelte je open-ratio. Dit is het percentage van mensen die je mail daadwerkelijk openen ten opzichte van het aantal verstuurde e-mails. Vaak wordt ook de pre-header tot de envelop gerekend. Een pre-header is de regel tekst die in veel e-mailprogramma’s direct na of onder de onderwerpregel te zien is. Het is als het ware een preview van de inhoud van de e-mail.

Is het gebruiken van een goede onderwerpregel dan echt zo belangrijk? Jazeker! Hier is elke e-mailmarketeer het over eens. De onderwerpregel bepaalt voor veel lezers of ze de mail zullen aanklikken of niet. Wanneer je wilt dat een e-mailcampagne leidt tot meer conversies zullen mensen eerst de mail moeten lezen!

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende richtlijnen om een onderwerpregel (en pre-header) te optimaliseren. We zetten er een aantal voor je uiteen.

Let op de lengte:

Het is van belang dat je de essentie van de e-mail in de eerste 44 karakters overbrengt, oftewel ongeveer 7 woorden. Veel mensen lezen tegenwoordig de mail voornamelijk op hun smartphone, en het formaat van de meeste telefoons staat tussen de 40 en 45 tekens toe in de onderwerpregel. Uit onderzoek blijkt dat de succesvolste marketeers dit hanteren. Je onderwerpregel hoeft niet per se deze lengte te hebben, want onderzoek is niet duidelijk of dit voordeel oplevert, maar de essentie moet wel in de eerste 40-45 tekens staan.

Verzin een effectieve openingsregel:

Uiteraard gaat het ook om de tekst die in je onderwerpregel staat. Hoe verzin je dan een goede onderwerpregel? Om succesvol te zijn moet de regel voldoen aan een aantal eisen. Een richtlijn die je kunt aanhouden is de CURVE methode. CURVE staat voor Curiosity, Urgency, Relevance, Value & Emotion. Een goede onderwerpregel moet voldoen aan minstens 2 van deze 5 richtlijnen. In het kort: CURVE biedt je de mogelijkheid om een onderwerpregel te toetsen op de belangrijkste tekstuele eisen.

Curiosity: wek de nieuwsgierigheid van de lezer aan. Belangrijk is dat de inhoud van de e-mail wel de nieuwsgierigheid van de lezer beloont.

Urgency: een van de oudste trucs in het vakgebied. Zet aan tot actie!

Relevance: de e-mail moet relevant zijn voor de ontvanger. Wat los je op voor de lezer? In welke behoefte voorzie je door deze e-mail te sturen?

Value: dit lijkt allicht op relevantie, maar het gaat hier specifiek over jouw toegevoegde waarde. Denk bijvoorbeeld aan de diensten die jij aanbiedt en wat de voordelen hiervan zijn.

Emotion: wees authentiek! Emotie op de juiste manier toepassen is moeilijk, aangezien het subjectief is. Wees daarom niet te extreem, maar zoek op een overwogen manier de relatie tussen de inhoud van je e-mail en de doelgroep.

De pre-header vereist ook je aandacht:

De pre-header is de extra tekst die wordt getoond. Het is dus nuttig om van deze tekst ook optimaal gebruik te maken. Een ‘best practice’ is het laten aansluiten van de pre-header op de onderwerpregel. Je hebt hier ongeveer 50-70 tekens voor bij de meeste mobiele formaten. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen werken om de nieuwsgierigheid (curiosity) die wordt opgewekt met de onderwerpregel te ondersteunen met een call-to-action in de pre-header.

Vergeet niet te testen!

A/B testen is een fenomeen waar veel marketeers bekend mee zijn. Ook in het geval van e-mailmarketing speelt het een grote rol. Omdat de open-ratio van een e-mail meetbaar is, is het dus ook mogelijk om te testen welke van de twee opties beter presteert. De grootte van de testgroep verhoudt zich tot de betrouwbaarheid van de test. Hoe groter de groep namelijk is, hoe meer data je kunt analyseren. Zo wordt het resultaat representatief voor de daadwerkelijke doelgroep. Daarnaast is het belangrijk dat je maar 1 variabele hanteert in de A/B test, anders weet je na de test nog steeds niet welk verschil in tekst tot het verschil in open-ratio heeft geleid.

Mailchimp Pro Partner

Wist je dat Multiply een gecertificeerde Mailchimp Pro Partner is? Hierdoor hebben we nog meer toegang tot exclusieve events, nieuwe innovaties, documentatie en webinars en kunnen wij jou nog beter helpen bij het bereiken van je doelen op het gebied van e-mailmarketing. Wil jij dus ook starten met e-mailmarketing en heb je daarbij hulp nodig of wil je een check van je huidige e-mailmarketing  account? Neem dan contact met ons op!