research

Sectorprognose ABN AMRO: Ook 2024 uitdagend voor retail

Bas

8 februari 2024

Volgens de sectorprognose van ABN AMRO wordt 2024 voor retailers, ondanks licht herstel van de koopkracht, opnieuw een uitdagend jaar. Ondernemers hebben last van een afnemende vraag en een wispelturige consument en kampen daarnaast met gestegen kosten van personeel, energie, inkoop en huur. Bovendien moeten velen van hen hun coronaschulden nog terugbetalen. In het retaillandschap blijft het onlinekanaal belangrijk en is tweedehands niet meer weg te denken. Retailers moeten hun verdienmodel tegen het licht houden en zich nadrukkelijk onderscheiden.

Wispelturige consument

Consumenten tonen een wispelturig gedrag: ondanks een laag consumentenvertrouwen gingen ze het afgelopen jaar massaal naar de horeca en op reis. Ze bezuinigen enerzijds door te zoeken naar huismerken en kortingen, terwijl ze anderzijds geneigd zijn zichzelf te verwennen met luxemerken of unieke ervaringen zoals uit eten gaan of reizen. Onderzoek toont aan dat 55% van de consumenten de voorkeur geeft aan bijzondere ervaringen, terwijl 23% liever producten koopt en 20% geen voorkeur heeft (onderzoek Panelwizard in opdracht van ABN AMRO). Vooral Generatie Z scoort hoog op beide vlakken en is minder merkvast, vaak beïnvloed door social media influencers. E-commerce biedt hen een breed scala aan keuzes, waarbij prijs, duurzaamheid en gemak een rol spelen. Hoewel steeds meer consumenten duurzaamheid belangrijk vinden, zijn ze niet altijd bereid extra te betalen, wat aangeeft dat een balans tussen duurzaamheid en betaalbaarheid essentieel blijft.

Prognoses subsectoren retail

ABN AMRO voorspelt voor 2024 kleine plusjes en minnetjes in de volumeontwikkeling voor de verschillende subsectoren van de detailhandel. Onder de tabel vind je meer duiding bij de groeipercentages per subsector.

(Bron: ABN AMRO - Ook 2024 uitdagend jaar voor retailers)

Inzoomen op retail non-food

Kleding- en schoenenwinkels
Na een periode van herstel in 2021 en 2022 na de uitzonderlijke coronajaren, vertoont de groei in omzet en volumes van kleding- en schoenenwinkels in 2023 weer stagnatie, waarbij de volumes rond het niveau van 2019 schommelen. Hoewel de omzetten boven het niveau van 2019 liggen, is er weinig groei merkbaar.

(Bron: ABN AMRO - Ook 2024 uitdagend jaar voor retailers)

Schoenenwinkels vormen een uitzondering doordat de verschillen tussen volume- en omzetontwikkeling relatief klein zijn, mogelijk veroorzaakt door gestegen consumentenprijzen. De concurrentiedruk in de schoenenbranche maakt het moeilijker om gestegen kosten aan de consument door te berekenen, in tegenstelling tot de kledingbranche waar dit beter lijkt te lukken.


Mode vertoont een seizoensgebonden en cyclische aard, wat duidelijk wordt in de prijsontwikkeling door uitverkopen. Ondanks deze uitdagingen blijft de vraag naar kleding op de lange termijn stabiel.

Online kanaal blijft belangrijk

Het belang van het online kanaal blijft significant, zelfs nadat fysieke winkels heropenden na de coronapandemie. Zowel webwinkels als omnichannel-spelers zagen een stabilisatie in volumes, maar een stijging in omzet. Deze trend van groeiend online winkelen wordt verwacht door te zetten in de komende jaren, waarbij platformbedrijven en webwinkels een steeds groter aandeel zullen hebben in de totale bestedingen. Europese platforms ondervinden daarbij aanzienlijke concurrentie van Chinese techreuzen zoals Shein, Temu en AliExpress. Voor fysieke winkels wordt benadrukt dat ze zich moeten richten op kwaliteit, inspiratie en beleving in de winkel, in plaats van louter te focussen op kwantiteit.

Het is eveneens van belang voor traditionele winkeleigenaren om zichtbaar te blijven via aanvullende online kanalen, aangezien veel consumenten zich nog altijd online oriënteren alvorens een fysieke winkel te bezoeken. Vooral jongere generaties zijn gewend om informatie via diverse online kanalen zoals websites, blogs en sociale media tot zich te nemen en zo in aanraking te komen met nieuwe producten.

(Bron: ABN AMRO - Ook 2024 uitdagend jaar voor retailers)

Met de afname van de eerdere groei, zullen retailers hun bedrijfsmodellen kritisch tegen het licht houden. Ze zullen bekijken waar kosten kunnen worden bespaard en hoe consumenten mogelijk gestimuleerd kunnen worden om meer producten per bestelling te kopen, waardoor de efficiëntie toeneemt. Ook wordt er geëxperimenteerd met het laten betalen van de consument voor bezorging en retournering van producten.

Kom in actie

Retailers moeten in het uitdagende jaar voor de detailhandel, zoals geconstateerd door McKinsey tijdens de financiële crisis van 2009, actie ondernemen om competitieve voordelen en lange termijn succes te behalen. Volgens ABN AMRO moeten retailers de volgende acties ondernemen:

  • Transformatie van fysieke winkels tot plekken waar consumenten hoogwaardige service en advies krijgen, naast productverkoop.
  • Toevoeging van andere diensten zoals reparatie, abonnementen of tweedehands producten om het onderscheidend vermogen te vergroten.
  • Investeringen in goed personeel door het bieden van concurrerende salarissen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Formulering en naleving van duidelijke duurzaamheidsambities om jongeren aan te trekken en te binden.
  • Optimalisatie van processen en personalisatie van het digitale klantenproces met behulp van data en Artificial Intelligence (AI).
  • Verbetering van forecasting, planning en budgettering door het gebruik van data, met als voorwaarde een goede samenwerking in de keten en personeel met datascience-vaardigheden.
  • Aanpakken van gestegen kosten door onder andere samenwerking met leveranciers voor een toekomstbestendige margeverdeling, het voeren van eigen merken en kostenbeheersing via flexibele huurcontracten.

Wil jij eens over bovenstaande sparren met één van de consultants van Multiply? Of ben jij benieuwd naar wat Multiply voor je kan betekenen om van 2024 een succesvol jaar te maken? Neem dan contact met ons op.

Bron:

https://www.abnamro.nl/nl/medi...