how to

Onze 2 favoriete SEO Chrome Extensies

Het is weer tijd om wat favorieten te delen. Dit keer: onze twee favoriete SEO Chrome extensies. Deze twee extensies maken jouw SEO job een stuk makkelijker en niet te vergeten ook sneller. Je kunt ze direct toevoegen aan jouw Google Chrome browser. Lees snel verder.

Tool 1. Redirect path

De eerste tool helpt jou te begrijpen of een link op jouw website gebroken is. Waarschijnlijk ben je bekend met de volgende response codes: 404 fouten en 301 redirects. De eerstgenoemde geeft aan dat de pagina waar je naar op zoek bent niet beschikbaar is. De tweede geeft aan dat de pagina waar je naar op zoek bent is verplaatst. We streven ernaar om een 200 code te ontvangen. Dat geeft aan dat alles goed is. Hoewel je de response codes vaak moeilijk kunt achterhalen zijn ze met deze extensie direct zichtbaar. Zo kun je meteen op fouten inspelen om te voorkomen dat jouw SEO resultaten worden verstoord.

Onderstaande voorbeeld van de extensie geef aan dat er een 301 redirect op de pagina staat en dat deze leidt naar een goede (200) pagina:

Dit is prima. Krijg je echter onderstaande te zien? Dan bestaat jouw pagina niet meer. Het is zaak om te zorgen dat bezoekers hier niet meer naartoe worden gestuurd! Neem even contact met ons op dan helpen we je verder.

Tool 2. SEO meta in 1 klik

De tweede tool is perfect om een aantal on-page SEO factoren en de meta data na te lopen. Wanneer je de extensie opent zie je de samenvatting voor de pagina: In één oogopslag is de meta titel en meta description zichtbaar. Zorg dat deze beide altijd zijn gevuld en plaats het liefst voor elke pagina een unieke titel en description.

screenshot van de SEO in one click extensie

Let op: in bovenstaande voorbeeld zie je geen keywords, dit is met opzet. Wij adviseren om deze te verwijderen. Meta keywords werden in het verleden gebruikt om pagina’s beter te laten scoren op bepaalde zoektermen, totdat hier zoveel misbruik van gemaakt werd dat Google besloot het niet langer mee te nemen in haar ranking. Het heeft dus voor Google nooit een positieve invloed op je SEO positie. Het kan daarentegen wel negatief van invloed zijn als Google je verdenkt van ‘spam’ in de meta keywords – het veelvuldig plaatsen van woorden die weinig relevant zijn voor de pagina.

Voor de wat meer technischere onder ons, je kunt met de extensie ook de techniek induiken en bijvoorbeeld zien of er een canonical voor de pagina staat ingesteld. Daarnaast kun je de headers op de pagina nalopen. Staat er wel een H1 ingesteld? En bevat deze het zoekwoord waar je wil dat de pagina op rankt? Controleer daarnaast of er H2 en H3 headers worden gebruikt om extra gewicht te geven aan belangrijke termen. Tot slot kun je met de extensie gemakkelijk alle links op de pagina inzien en checken of de afbeeldingen op de pagina wel (relevante) alt tekst bevatten.

Ken je verder ook al tools om de snelheid van jouw website te testen? Zie hier onze suggesties. Site speed is een belangrijke SEO ranking factor. Een snelle website is belangrijk voor de zoekmachine én je bezoekers!