how to

Jouw digitale etalage is een puinhoop! Hoe je dit in 3 stappen kan oplossen

Lennart

22 september 2023

Als retailer sta je voor de uitdaging om je digitale etalage zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor je klanten. Een rommelige en ongeorganiseerde online winkel kan potentiële klanten afschrikken en leiden tot lagere conversiepercentages. Gelukkig zijn er drie cruciale stappen die je kunt nemen om je digitale etalage te verbeteren en de klanttevredenheid te verhogen.

1. Orden en sorteer je producten slim

Eén van de belangrijkste aspecten van een goed georganiseerde online winkel is merchandising, oftewel het op een aantrekkelijke manier presenteren van producten aan de consument om zo de verkoop te bevorderen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de producten op de eerste pagina van een categorie relevant en aantrekkelijk zijn voor je klanten en voor de business. Het is niet de bedoeling dat de eerste pagina volstaat met minder populaire, niet-voorradige, minder winstgevende producten of producten waarvan veel maten niet meer op voorraad zijn. Zie het voorbeeld hieronder hoe het dus niet moet. 


Hoe wij dat kunnen doen?

Bij Multiply analyseren we met behulp van geavanceerde AI-technologie alle transacties omnichannel en kijken we naar patronen die te herkennen zijn door het combineren van online- en offline-data. Dat laatste doen we met behulp van Datafuse. Zij hebben uitgebreide ervaring in het combineren van online- en offline transacties, waardoor het gemakkelijk wordt te achterhalen welke producten het meest populair zijn en de hoogste marges hebben. Daar stopt het overigens niet. We houden ook rekening met andere factoren, zoals de maatvoering, doorverkoop en seizoensgebonden trends. Door al deze gegevens te gebruiken, zijn we samen met onze klanten in staat de volgorde van producten in de categorieën te optimaliseren en er voor te zorgen dat de klant de juiste producten te zien krijgt.

2. Bied persoonlijke productaanbevelingen

Een ander veelvoorkomend probleem in de digitale etalage is dat de aanbevolen producten niet altijd relevant zijn voor de klant. Dit kan gebeuren wanneer de maatvoering niet klopt of wanneer de aanbevolen producten gewoonweg niet passen bij wat de klant op dat moment bekijkt.

Hoe kunnen we dit probleem aanpakken? 

AI kan hier een cruciale rol spelen. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen kan AI analyseren welke producten het meest worden gekocht door klanten, zowel online als in de fysieke winkel. Het kan ook de maatvoering van producten in overweging nemen en alleen producten aanbevelen die geschikt zijn voor de klant. Dit kun je bijvoorbeeld controleren door de aankoopgeschiedenis te bekijken of te kijken naar de maat waarop iemand zoekt. Dit zorgt ervoor dat de aanbevelingen veel relevanter en aantrekkelijker zijn voor de klant, wat de kans op een aankoop vergroot.

3. Communiceer je acties effectiever

Ten slotte is het van cruciaal belang om acties en promoties duidelijk en effectief te communiceren aan je klanten. Vaak hebben retailers aantrekkelijke aanbiedingen, maar communiceren ze deze aanbiedingen niet op de juiste plaatsen binnen hun digitale etalage. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat het merendeel van jouw websiteverkeer terechtkomt op product- en/of categoriepagina's, terwijl de interessante acties vaak alleen op de homepage gecommuniceerd worden. Als je naar onderstaande data uit een willekeurig GA4 account kijkt, is dat best best vreemd

Hieronder zie je een afbeelding met het aandeel van de homepage in het totale aantal weergaven op de webshop. In dit geval ligt dit op 6,36%.

In deze afbeelding zie je daarentegen het aandeel van de productpagina's in het totale aantal weergaven op de webshop. In dit geval ligt dit op 15,73%. 


Hoe kan jij dit dus verbeteren?

Analyseer het gedrag van je klanten om te bepalen waar de meeste interactie plaatsvindt. Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Misschien komt X% van je klanten via de homepage binnen, terwijl Y% rechtstreeks naar productpagina's gaat. Door deze inzichten te gebruiken, kun je je strategie aanpassen en ervoor zorgen dat je acties op de juiste plaatsen en op het juiste moment onder de aandacht van je klanten brengt. Overweeg in ieder geval het gebruik van pop-ups, USP-balken bovenaan de site of banners op productpagina's om de aandacht van de klant te trekken naar lopende acties en promoties.

Zie hier een voorbeeld van een webshop die er rekening mee heeft gehouden dat het meeste verkeer op de productpagina's zit en daarom de actie hier in de vorm van een banner ook toont. 

Kortom, het verbeteren van je digitale etalage is essentieel om de omnichannel winkelervaring van je klanten te optimaliseren. Door middel van bovenstaande tips kun je dit verbeteren en daarmee de omzet verhogen. Het is tijd om je digitale etalage op te ruimen en klanten een naadloze en aantrekkelijke winkelervaring te bieden.