news

Onze top 4 online marketingtrends voor 2020

Multiply

10 januari 2020

Om met een cliché te beginnen: nieuw jaar, nieuwe kansen. Om deze kansen te grijpen, is het belangrijk om vroeg in te spelen op de diverse ontwikkelingen in het onlinemarketinglandschap. Deze vier trends verwachten wij voor 2020:

Amazon komt naar Nederland

Eigenlijk was hiervan vorig jaar al sprake, maar toen is het er uiteindelijk niet van gekomen. Het lijkt er sterk op dat Amazon dit jaar wél naar Nederland komt. In 2018 is de Amerikaanse gigant al begonnen met de voorbereidingen hierop, door bijvoorbeeld iDEAL als betaalprovider toe te voegen en content te vertalen naar het Nederlands.

Wanneer Amazon in Nederland van start gaat, zullen onze customer journeys ook flink veranderen. Dit biedt uiteraard kansen, als hierop goed wordt ingespeeld. Zie onder andere dit blog om te begrijpen wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verkopen of adverteren op Amazon.

YouTube wordt nog groter

Momenteel bestaat een groot gedeelte van het online verkeer uit video based content. Naar verwachting zal dit cijfer zelfs groeien tot 75% van alle content in 2020. Je kunt online allerlei filmpjes vinden over bijvoorbeeld doe-het-zelf-tutorials of video’s over de laatste gebeurtenissen. Deze groei is onder andere te verklaren doordat het steeds makkelijker wordt om je eigen content te maken. Je kunt met je smartphone steeds makkelijker zelf YouTube video creator gebruiken om kwalitatieve content te maken. Daarnaast worden content creators beloond voor het werk wat zij uitvoeren.

Algoritmes worden steeds slimmer

Deze beweging is voornamelijk het afgelopen jaar pas ‘echt’ zichtbaar geworden. Marketingkanalen worden steeds minder handmatig bijgehouden en algoritmes nemen de optimalisatie grotendeels over. Het idee hierachter is dat marketing laagdrempeliger en effectiever wordt, aangezien algoritmes met veel meer factoren rekening houden dan dat wij mensen kunnen. Op die manier wordt het belang van goede content creëren steeds belangrijker om de concurrentie een stap voor te blijven.

Personalisatie

Je kent het wel, je opent je mailbox en ziet daarin weer een hoop generieke marketing e-mails waarvan de helft niet eens betrekking op jou heeft. In een extreem voorbeeld kun je bijvoorbeeld een advertentie-uiting voor dameskleding krijgen, terwijl jij als man hier totaal geen raakvlak mee hebt.

Bovenstaande voorbeelden geven goed weer waarom de juiste boodschap op het juiste moment zeer belangrijk is voor je marketing. Deze trend wordt in 2020 doorgetrokken door bijvoorbeeld persoonlijke aanbiedingen of zelfs een hele aparte website lay-out te genereren op basis van het browsegedrag van de klant. Het is niet zo gek dat dit ook naar de online wereld komt, aangezien het in de offline wereld heel normaal is. Stel je bijvoorbeeld een bar voor waarbij een klant drinken komt halen voor zijn groep vrienden. Hij wil waarschijnlijk snel zijn bestelling hebben en terug naar zijn vrienden. Een andere klant zit alleen aan de bar en heeft zin in een gesprek. Allebei klant, twee heel verschillende ervaringen.

Wij noemen hierboven slechts vier van de tientallen ontwikkelingen op het gebied van online marketing. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden, neem dan nu contact met ons op of kom langs voor een kopje koffie.