research

Is jouw website wel mobielvriendelijk genoeg?

Iedereen weet dat je mobiel steeds belangrijker wordt in het dagelijks leven. Sinds juli 2018 speelt de snelheid van je mobiele website zelfs een rol in de ranking van jouw website in de zoekresultaten. Hierdoor kan het dus voorkomen dat jouw website een hoge positie heeft op desktop, maar een lage positie op mobiel. Als we kijken naar e-commerce dan zien we dat er een duidelijke verschuiving plaatsvindt richting mobiel. Steeds vaker wordt de mobiele telefoon gebruikt om daadwerkelijk een conversie af te ronden.

We hebben als uitgangspunt in een groot aantal accounts gekeken naar het aantal conversies tussen 01-01-2018 t/m 27-09-2018 en dit vergeleken met het jaar ervoor. Daarbij is gemiddeld een stijging te zien van bijna 8%. Dit betekend dat in 2018 bijna 50% van de totale conversies op mobiel werden uitgevoerd, terwijl dit een jaar geleden nog net geen 40% was.

Toename aantal conversies via mobiel.

Als we kijken naar desktop dan zien we hier een afname van 5%. Dit heeft voor jou als webshop-eigenaar en/of ondernemer één belangrijk gevolg: als je niet zorgt voor een goed werkende website voor mobiel, dan zie je langzamerhand je conversies afnemen en daarmee ook je opbrengst of andere doelstellingen.

 

Daling conversies op desktop

Benieuwd hoe jouw website op mobiel naar voren komt? Bekijk onze tools en tips:

Tools om de snelheid en prestaties van je mobiele website te testen
  • PageSpeed Insights
    • Met PageSpeed Insights heeft Google zijn eigen programma gemaakt waarin je de laadsnelheid van jouw website kan meten. Daarnaast krijg je ook te zien wat je kunt doen om jouw website nog te verbeteren.
  • WebPageTest
    • Via WebPageTest controleer je de laadtijd over een standaard 3G netwerk. Daarnaast laat deze tool ook zien hoeveel procent van je bezoekers je verliest doordat je website niet snel genoeg laadt.
  • Uptrends
    • Bij Uptrends kan je specifiek kiezen tussen mobiel en desktop maar kan je tevens het type telefoon en de verbindingssnelheid selecteren om een zo realistisch mogelijke simulatie uit te voeren.
  • Mobile Friendly Test
    • Het is heel simpel, een groene balk is een mobiel vriendelijke website en een rode balk betekent dat je website niet optimaal te zien is op mobiele telefoon en tablet.
  • GT Metrix
    • Ook met deze tool kan je de snelheid van je website testen en krijg je een eenvoudig overzicht van de laadtijden. GT Metrix geeft hierbij een goede uitleg en mogelijkheden om extra informatie te lezen.

Hoe eerder jij zorgt voor een volledig responsieve website die een uitstekende user experience biedt op mobiel, hoe meer jij klaar bent voor de mobile first index van Google. Daarom vijf tips om jouw website klaar gestoomd te krijgen voor de ‘mobile-era’.

Tips om je mobiele website te verbeteren
1. AMP

We horen je denken: AMP? Accelerated Mobile Pages zijn webpagina’s die minder code bevatten en daarmee de laadtijd een flink stuk terugdringen. Dit kan vooral interessant zijn voor B2B websites die niet een hele bulk aan codes nodig hebben op hun website en bijvoorbeeld alleen een uitleg geven over de dienst die ze aanbieden. De website die AMP zijn, bevatten een bliksemschicht voor het Google resultaat:

Om AMP toe te passen kan je een plug-in gebruiken, maar let op, veel van deze plug-ins zijn nog volop in ontwikkeling. Wij raden daarom aan om ze vooral voor pagina’s te gebruiken waar je nieuwsberichten of blogs op pusht. Ook pagina’s met een uitleg over je dienst of product kunnen een voorbeeld zijn van pagina’s die je om wilt zetten naar AMP.

2. Afbeeldingen optimaliseren

Inmiddels weet iedereen dat grote afbeeldingen veel langer de tijd nodig hebben om te laden en we weten ook dat dit de ranking in Google niet ten goede komt. Als je een WordPress website hebt, kan middels een plug-in je afbeeldingen optimaliseren, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de afbeelding. Gebruik bijvoorbeeld deze plug-in eens: WP Smush. Mocht je geen WordPress website hebben dan kan je ook gebruik maken van Tinypng om je afbeeldingen te verkleinen.

3. Gebruik Browser Caching

Met browser caching comprimeer je als het ware je website content en toont gecashte content aan je bezoekers. Zie het als een print screen van je website die getoond wordt aan de bezoeker. Dit zorgt ervoor dat je de laadtijd van je website flink terugdringt.

4. Gebruik een plug-in om je website mobiel vriendelijk te maken

De beste oplossing als je geen budget hebt om je website helemaal te vernieuw. Er zijn verschillende plug-ins op de markt waarmee je met een paar klikken en aanpassingen jouw website in een mobiele versie veranderd. Denk hierbij aan WP Touch mobiele plugin, iThemes Mobile en Jetpack.

5. Navigatie en content onderdelen op mobiel verbeteren

Op je mobiel werken zaken soms anders dan op je desktop. Sommige dingen werken zelfs helemaal niet waarom bezoekers eerder geneigd zijn om de website te verlaten. Zorg dat de volgende onderdelen goed staan voor een betere gebruikerservaring:

  • Navigatie elementen. Grote menu’s en sidebars zijn prima voor je desktop maar absoluut niet voor mobiel. Zorg voor een goed werkende vervanging op mobiel. ‘Hamburger menu’s’ of slide-in menu’s zijn voor mobiel een prima optie.
  • Slideshow. Ook de afmetingen en bedieningselementen werken op mobiel vaak een stuk anders. Test deze elementen regelmatig en gebruik een variant op je mobiel welke het swipen van een afbeelding mogelijk maakt.
  • Lengte van je zinnen. Omdat het scherm van een telefoon erg smal is loop een lange zin al snel over 4 of meer regels. Het gevolg hiervan is dat een gebruiker op mobiel veel moet scrollen of de informatie slecht te lezen is. Het is daarom beter om korte zinnen te schrijven en voldoende gebruik te maken van witregels.