news
iOS 14.5 update: wat is het en wat moet je doen?
Sinds maandag 26 april is de iOS 14.5 update live gegaan. Tegelijk met deze update is Apple’s App Tracking Transparency (ATT) framework gelanceerd. Dit houdt in dat apps nu moeten vragen of zij jouw data mogen tracken. Wat betekent dit nu voor jouw organisatie? Dat leggen we uit in deze blog.
Wat houdt de update in?
Tracking is het ongemerkt verzamelen van allerlei gegevens van gebruikers op meerdere apps en websites. Deze informatie wordt gebruikt voor gepersonaliseerde reclames of kan worden doorverkocht aan adverteerders. Tot voor deze update was het voor gebruikers niet mogelijk om deze verzameling van data te weigeren. Maar met de lancering van de update is dit nu wel mogelijk. Zo wordt er bij het openen van een app een pop-up getoond met de vraag of de app jouw data mag tracken of niet.

What is the big deal?
Nu zul je je waarschijnlijk afvragen wat dit voor jou als organisatie betekent. Het is dan ook belangrijk om te weten waar deze data voor dient. De data wordt gebruikt om een online profiel van iemand op te bouwen en dit profiel vervolgens in een bepaalde doelgroep te plaatsen, zodat de advertenties de juiste mensen kunnen targeten. Als het dus voor apps als Facebook en Google niet mogelijk is om data van gebruikers te verzamelen, wordt het voor hen lastig om dit online profiel op te bouwen en voor jou lastig de juiste mensen te targeten. Dit kan dus resulteren in campagnes met slechtere resultaten, minder accurate metingen en kleinere remarketinglijsten.
Wat nu te doen?
Nu we weten dat data schaarser wordt en dat apps minder gebruikersdata met elkaar kunnen uitwisselen, zal hier op een andere manier data verzameld moeten worden. Voor Facebook & Instagram zijn hier een aantal stappen die doorlopen moeten worden om de impact te verminderen. Zie daarvoor deze blog. Naast het uitvoeren van deze stappen is het vooral belangrijk om je voor te bereiden op een wereld zonder cookies. Dit betekent dat we steeds meer van third-party data naar first-party data moeten toewerken en dat data dus rechtstreeks bij de bron verzameld moet worden, zonder dat hier een aparte partij tussen zit. Denk hierbij aan het opstellen van klantenlijsten en het vullen van CRM-systemen met data. Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar extra manieren om conversies te meten. Een praktische en simpele manier die in de praktijk vaak werkt, is om een aparte landingspagina te gebruiken per campagne. Hierdoor is het toch mogelijk om de conversies aan de desbetreffende campagne toe te wijzen.
Vraag je je af hoe de iOS update invloed heeft op jouw organisatie? Of heb je vragen over het anticiperen op de verandering? Neem dan contact op met jouw consultant, wij helpen je graag!