research
Hoe ziet SEO voor Voice Search eruit?
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van voice search, slimme speakers worden steeds populairder en de digitale assistenten steeds slimmer en nauwkeuriger. Er wordt zelfs voorspeld dat in 2020 de helft van de zoekopdrachten met voice search worden uitgevoerd in plaats van tekst search. Maar wat zijn nou de gevolgen voor je vindbaarheid wanneer je niet meer zelf door de zoekresultaten bladert maar er een enkel resultaat wordt teruggegeven? Met andere woorden: hoe ziet SEO voor Voice Search eruit?
Verschil in zoekgedrag
Waar reguliere zoektermen uit gemiddeld 1 tot 3 woorden bestaan, zijn zoekopdrachten door middel van voice search vaak langer en worden er daadwerkelijke vragen gesteld. Het gebruiken van losse zoekwoorden is niet voldoende, zorg ervoor dat de teksten op je website antwoord geven op een vraag. Dit is geen ontwikkeling die alleen te maken heeft met voice search, ook de normale zoekresultaten moeten relevantie en context bieden aan de zoekvraag van een gebruiker. Ook kun je nu écht altijd en overal zoeken omdat je geen scherm meer hoeft aan te raken, tijdens het autorijden bijvoorbeeld of terwijl je in al roerend in de pan je afvraagt hoeveel van welke kruiden je er nog bij moet doen.
Welk zoekresultaat wordt teruggegeven?
Hoe wordt nu bepaald welk resultaat wordt gegeven door de assistent? Onderzoek over 50.000 spraakgestuurde zoekopdrachten op drie verschillende apparaten wijst uit dat de Google-assistent in 80% van de gevallen een antwoord geeft uit de top 3 organische resultaten en 97% van de resultaten komt uit de top 10. Een ander opvallende bevinding is dat 70% van de gegeven antwoorden door de Google Assistent een featured snippet hebben, oftewel een uitgelicht zoekresultaat. Dit komt met name voor wanneer er naar feiten of naar specifieke termen wordt gezocht, een antwoord op een ‘wat is…’ vraag, zoals te zien inde afbeelding. Je komt hier bijvoorbeeld vaak informatie van wikipedia tegen.

Het is niet mogelijk om tekst specifiek aan te melden als featured snippet. De lengte van de antwoorden die de Google-assistent naar aanleiding van een spraakgestuurde zoekopdracht geeft is gemiddeld 41 woorden, genoeg ruimte om een onderbouwd antwoord op de vraag te geven, maar het is wel belangrijk om de tekst simpel en begrijpelijk te houden. Verder wordt ook de paginasnelheid meegenomen, de snelst ladende pagina’s worden eerder als resultaat gegeven.
Structured data en Local search
De manier om Google te vertellen wat er precies op jouw pagina’s staat is structured data. Door informatie op de pagina te voorzien van markup is precies duidelijk wat voor informatie het betreft en kan de zoekmachine de pagina beter begrijpen. Doordat er veel zoekopdrachten ook onderweg worden uitgevoerd is het belangrijk te optimaliseren voor lokale zoekopdrachten. Dit kan eenvoudig met behulp van Google Mijn Bedrijf, zorg ervoor dat alle informatie compleet is en de adresgegevens kloppen zodat jouw bedrijf vindbaar is wanneer een zoeker in de buurt is.
Conclusie
Voice search verandert de manier van zoeken, maar de randvoorwaarden voor goede vindbaarheid blijven hetzelfde. Het is en blijft belangrijk om content aan te bieden die iets toevoegt en een antwoord geeft op de vraag die in een zoekopdracht wordt gesteld. Door te zorgen dat je website snel is, op de juiste manier is opgemaakt en de juiste informatie bevat voor een bezoeker op het juiste moment zorg je voor betere vindbaarheid en wordt jouw pagina mogelijk door de Google Assistent als beste en meest relevante antwoord aan de zoeker gegeven.