how to

Hoe je een gehackt Facebook of Instagram account voorkomt en herstelt

Yoran

13 november 2023

In de moderne wereld van sociale media is je Facebook- en Instagram-account niet meer weg te denken. Het is dan ook verontrustend dat het hacken van Facebook- en Instagram-accounts de laatste tijd aanzienlijk toeneemt. In deze blog willen we je voorzien van de belangrijkste tips om zowel het hacken van je account te voorkomen als hoe je moet handelen als het ongelukkig genoeg toch gebeurt.

Voorkomen is beter dan genezen

1. Tweestapsverificatie inschakelen

Dit is als een extra slot op de deur van je online wereld. Door tweestapsverificatie in te schakelen, voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je account. Ga naar je accountinstellingen, kies voor beveiliging en schakel tweestapsverificatie in. Hierbij ontvang je naast je wachtwoord een unieke code op je mobiele apparaat, die je moet invoeren om toegang te krijgen tot je account. Dit maakt het voor hackers aanzienlijk moeilijker om in te breken.

2. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Wanneer je wachtwoorden kiest, vermijd dan zwakke combinaties en kies voor een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Nog belangrijker is om verschillende wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts. Het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites is een riskante praktijk, omdat als één account wordt gehackt, alle andere accounts met hetzelfde wachtwoord ook kwetsbaar zijn.

3. Wees op je hoede voor phishing-pogingen

Phishing is een veelvoorkomende tactiek waarmee hackers proberen persoonlijke informatie te stelen door zich voor te doen als legitieme entiteiten. Klik niet zomaar op verdachte links, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van officiële bronnen. Controleer altijd de URL, de afzender en de inhoud van de e-mail. Als je ook maar de geringste twijfel hebt, klik dan niet. Neem de tijd om de betrouwbaarheid van de bron te bevestigen voordat je actie onderneemt.

Voor meer gedetailleerde informatie over het herkennen van phishing-pogingen, kun je onze blog raadplegen.

Wat te doen als je gehackt bent

Zelfs met alle voorzorgsmaatregelen kan het helaas gebeuren dat je account wordt gehackt. Als je vermoedt dat dit het geval is, volg dan onmiddelijk de onderstaande stappen:

1. Verander je wachtwoord

Het eerste wat je moet doen is je wachtwoord wijzigen. Kies een sterk en uniek wachtwoord om de toegang tot je account te beveiligen.

2. Verwijder gekoppelde creditcards

Als je creditcards of andere betaalmethoden aan je account zijn gekoppeld, verwijder deze dan onmiddellijk om te voorkomen dat de hacker financiële schade kan aanrichten.

3. Meld verdachte activiteiten

Neem onmiddellijk contact op met Meta, het bedrijf dat eigenaar is van Facebook en Instagram, en meld de inbraak in je account. Dit kan je doen op https://www.facebook.com/hacked of https://www.instagram.com/hacked/ Ze kunnen verdere stappen ondernemen om je account te beveiligen en je helpen bij het herstellen van verloren gegevens.

4. Scan je apparaten op malware

Het is mogelijk dat je apparaat geïnfecteerd is met malware die de hacker toegang heeft gegeven tot je accounts. Scan je apparaten grondig op malware en verwijder alle schadelijke software die wordt aangetroffen.

Het is van cruciaal belang om alert te zijn op de beveiliging van je online accounts en om de nodige maatregelen te nemen om zowel het hacken te voorkomen als adequaat te reageren als het toch gebeurt. Door deze tips te volgen, kun je je online aanwezigheid aanzienlijk veiliger maken en de controle behouden over je Facebook- en Instagram-accounts.