vision

Het Multiply Retail Model

Lennart

16 juni 2022

Bij Multiply werken wij volgens het Multiply Retail Model, MRM in het kort. Dit model helpt ons om alle (online) marketing inzet op elkaar af te stemmen én om alle inzet bij te laten dragen aan de bedrijfsdoelstellingen. Via dit blog willen wij een tipje van de sluier oplichten over waarom ook jij samen met ons volgens dit model zou moeten werken.

RACE Funnel (Reach - Act - Convert - Engage)

Centraal in het Multiply Retail Model staat RACE. Deze afkorting staat voor Reach, Act, Convert, Engage. Deze 4 fases representeren de klantreis. Van nieuwe bezoekers in de Reach-fase tot en met terugkerende klanten in de Engage-fase. Het model wordt als een trechter opgebouwd. Dit betekent dat de fases groot beginnen en steeds kleiner worden. Dat komt omdat je te maken hebt met mensen die niet tot aan een aankoop komen.

Onze aanpak kenmerkt zich doordat wij onderin deze trechter beginnen. Hier richten wij ons op de klanten en gebruikers die het meeste waarde toevoegen aan jouw organisatie. Vanuit daar werken wij steeds verder naar boven om de groep van tevreden en terugkerende klanten zo groot mogelijk te maken. Op die manier kijken wij dus altijd eerst naar de kanalen en platformen die het meeste waarde toevoegen. Dit breiden wij beetje bij beetje steeds verder uit. Zo krijgt elke fase een doelstelling waar wij naartoe gaan werken. Deze werken natuurlijk toe naar het behalen van een overkoepelende doelstelling die wij van tevoren samen bepalen. Hier wordt de haalbaarheid maar ook het benodigde budget in meegenomen.

Online marketing landschap

Het in kaart brengen van de reis die een klant aflegt voor een aankoop is afgelopen jaren steeds ingewikkelder geworden. Met de komst van meerdere apparaten en platformen maar ook door strengere regels omtrent cookies en privacy is het online marketing landschap steeds complexer geworden. Echter, de consument eist aan de andere kant wel dat al deze platformen en kanalen op elkaar zijn afgestemd.

Bij het Multiply Retail Model staat de doelgroep centraal. Alle kanalen die worden ingezet worden in kaart gebracht en op elkaar afgestemd. Elk kanaal of elke campagne wordt ingedeeld in een bepaalde fase, zoals hierboven beschreven. Daarnaast krijgt ook elke fase een KPI of statistiek toegekend, aan de hand van deze statistieken wordt het succes bepaald. Van al deze statistieken berekenen wij de correlatie. Zo kunnen wij statistisch onderbouwen dat het succes van de ene fase bijdraagt aan de volgende fase. Dit inzicht betekent ook dat wij met vertrouwen budget en campagnes kunnen inzetten in de bovenste fases van de trechter.

Dashboarding

Na het berekenen van de doelstellingen en het vaststellen van de kanalen en campagnes zorgen wij voor een uitgebreid dashboard. Dit dashboard is uiteraard ook voor jou beschikbaar. Middels het dashboard volgen wij de resultaten nauwgezet plus de voortgang op de doelstellingen. Ook in het contact met jou zal het dashboard als uitgangspunt worden gebruikt. Samen kunnen wij precies vaststellen waar het resultaat volgens prognose is en dus uitgebreid kan worden. Aan de andere kant kunnen wij ook de eventuele pijnpunten inzien. Zo kan worden beoordeeld of de gewenste groei uitblijft door bijvoorbeeld een gebrek aan verkeer óf omdat het retourpercentage of de marge onder druk staat.

Starten met het MRM

Dit model is echt gericht op de retailer, door niet alleen het inzicht te geven in online marketing statistieken maar ook door het toevoegen van bijvoorbeeld retour- en margedata aan het model. Daarnaast nemen wij de retailer stap voor stap mee van onder naar boven door de funnel. De focus hierin ligt dus echt op campagnes gericht op conversies. Hierna vindt uitbreiding plaats door te bepalen hoe de trechter vergroot kan worden (lees: verhogen van het verkeer).

Benieuwd hoe wij samen dit model kunnen gaan inzetten om de volgende stap te maken? Neem dan meteen contact met ons op. Zo helpen wij jou als retailer groeien.