how to

Het geheim van de succesvolle modezaak

Bas

14 september 2023

De mode-industrie heeft de afgelopen jaren heel wat uitdagingen moeten trotseren, van de coronacrisis tot stijgende energiekosten en personeelstekorten. Het resultaat: financiële problemen voor veel modeketens. Maar er zijn uitzonderingen. Sommige modezaken lijken nergens last van te hebben. Wat is hun geheim? In deze blog gaan we dieper in op de factoren die het succes van deze winkels verklaren.

Persoonlijke aandacht

Een van de belangrijkste elementen die het succes van sommige modezaken verklaren, is de persoonlijke aandacht voor de klant. Klanten nemen de tijd en ruimte om jouw winkel te bezoeken, bedank ze dus hiervoor met uitstekende service. Wanneer klanten het gevoel hebben dat ze in de winkel welkom zijn en er aandacht aan hen wordt besteed, zijn ze eerder geneigd om terug te komen. Deze benadering omvat niet alleen het kennen van de klant, maar ook het begrijpen van hun voorkeuren en smaken. Wanneer een klant het gevoel heeft begrepen te worden, zal hij met een tevreden gevoel de winkel verlaten.

Lokale betrokkenheid

Sommige succesvolle modezaken hebben een sterke lokale betrokkenheid. Ze zijn vaak te vinden in kleinere dorpen waar de winkelier zijn klanten persoonlijk kent en waar de 'gunfactor' een belangrijke rol speelt. Dit komt omdat mensen elkaar in dorpen vaak tegenkomen en een vertrouwensband met de winkel kunnen opbouwen. De kracht van deze winkels ligt in hun vermogen om een lokale gemeenschap te bedienen en te begrijpen. Ook is het gratis parkeren een flinke plus wat betreft het motiveren van een bezoek, blijkt uit de cijfers. Dit zijn alleen wel factoren waar je als keten niet altijd invloed op hebt, leg jezelf dus niet een te hoge druk op.

Onderscheidende collectie

Zelfstandige ondernemers hebben de vrijheid om hun eigen collectie samen te stellen en onderscheidende merken te voeren. Hierdoor kunnen ze hun winkel een eigen identiteit geven en zich onderscheiden van grote ketens. Terwijl grote ketens vaak overal dezelfde collectie aanbieden, kunnen zelfstandige modezaken hun assortiment aanpassen aan de lokale vraag en trends.

Beheerste groei en duurzaamheid

Sommige succesvolle modezaken, zoals BoMonT, hebben gekozen voor beheerste groei en hechten waarde aan duurzaamheid. In plaats van snel uit te breiden, richten ze zich op het behoud van een gezond bedrijf op de lange termijn. Ze beheren hun kosten en hebben vaak hun eigen panden, waardoor ze de financiële controle behouden. Duurzaamheid is ook een belangrijk aspect, en ze investeren in toekomstbestendigheid en verduurzaming.

Lokale verankering en familiestructuur

Veel succesvolle modezaken zijn familiebedrijven die over generaties heen denken. Ze zijn niet gebonden aan aandeelhouders en kunnen daardoor langetermijnbeslissingen nemen. Deze lokale verankering en het commitment aan de gemeenschap spelen een rol bij hun succes.

Uitdagingen blijven bestaan

Hoewel sommige modezaken bloeien, blijven er grote uitdagingen bestaan in de industrie. Stijgende kosten en dalende winstmarges vormen een bedreiging voor zowel grote ketens als zelfstandige ondernemers. Het evenwicht tussen winst en verlies is fragiel en investeringen in digitalisering en duurzaamheid zijn noodzakelijk om toekomstbestendig te blijven.

Bij Multiply hebben we meer dan voldoende kennis over hoe je met de uitdagingen als retailer moet omgaan. Lees bijvoorbeeld in de klantcases hieronder hoe we grote modewinkels naar een hoger niveau hebben gebracht. 

Wil je meer informatie, of gewoon lekker sparren met een kop koffie, neem dan via deze oranje letters contact met ons op

Bron: Nu.nl