how to

Gratis A/B testen met Google Optimize

Lennart

23 juni 2017

Heb jij al gehoord van Google Optimize? Met deze tool kun je A/B testen om jouw website te optimaliseren. Eind maart maakte Google bekend dat Google Optimize vanaf nu gratis beschikbaar is voor iedere webshophouder. Ideaal om aan de slag te gaan met conversie optimalisatie.

Wat is het?

Google Optimize is een testtool en de gratis versie van het uitgebreidere Google Optimize 360. Met de tool kun je A/B testen opzetten en onderzoeken hoe jouw website geoptimaliseerd kan worden voor conversies. Bij A/B testen creëer je een nieuwe versie van een pagina en toets je of deze een positiever effect heeft dan de huidige pagina. Test bijvoorbeeld of een paarse kleur voor de bestelbutton tot meer bestellingen leidt dan een grijze kleur.


Je kunt met elk element van de pagina experimenten en het zo diepgaand maken als je zelf wil. Versie A is de huidige pagina (origineel) en versie B is de nieuwe versie van de pagina (variant). De helft van de bezoekers van je website zullen versie A van de pagina te zien krijgen en de andere helft versie B. Scoort versie B beter, dan weet je dat de nieuwe pagina gunstiger is en kun je de pagina op de website aanpassen.

Naast A/B testen kun je ook multivariate testen en split URL testen met Google Optimize. 


Hoe werkt het?

De tool werkt met een zogenaamde visual editor. Hierdoor hoef je bij het aanmaken van de nieuwe variant van de pagina niet te programmeren of coderen, maar kun je via een menu veranderingen toepassen. Voeg bijvoorbeeld elementen toe, verwijder tekst, verander kleuren of vergroot het lettertype. Je ziet daarbij direct het effect. Kun je zelf coderen? Dit is ook mogelijk.


De voordelen

Er bestaan een hoop A/B testtools. Populair zijn Visual Website Optimizer (ook wel VWO genoemd) en Optimizely. In vergelijking tot andere tools biedt Google Optimize een aantal voordelen:

  •  Ten eerste is de tool gratis. Bij andere testtools betaal je voor het kleinste plan al gauw 50 euro per maand.
  • Er zit geen limiet op het aantal te testen bezoekers. De pricing van veel tools is gebaseerd op het aantal maandelijkse bezoekers dat de website heeft. Wanneer je maandelijks test met veel bezoekers, zal je dit dus terugzien in de prijs. Met Google Optimize kun je zoveel bezoekers testen als je wil, het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet meer dan 3 testen tegelijk aan kan zetten. Doorgaans zal je hier niet aan komen.
  • Google Optimize biedt gedetailleerde targetting. Aan jouw test kan je bijvoorbeeld alleen bezoekers via desktop mee laten doen of bezoekers die zich 2 minuten op de pagina bevinden en uit Amsterdam komen.
  • De integratie met Google Analytics is soepel. Google Optimize is volledig afgestemd op Google Analytics. Zo stel je de doelen van de test in op basis van de doelen in jouw Google Analytics account en verschijnen de resultaten van de test in Gedrag > Experimenten.
  • Ook wordt er gewerkt aan de integratie met AdWords. Groot voordeel is dat er dan getest kan worden met landingspagina’s voor campagnes, advertentiegroepen of zoekwoorden. Je kunt vervolgens ontdekken op welke pagina bezoekers het beste terecht kunnen komen nadat ze op een advertentie hebben geklikt.
  • Een nadeel van Google Optimize is dat er geen functionaliteit is voor heatmaps. Met heatmaps kan je analyseren waar bezoekers naar kijken op een pagina en waar zij op klikken. Er zijn testtools waarbij deze functionaliteit is ingebouwd. Toch kun je via Google Optimize ook heatmaps bijhouden. Namelijk door een koppeling met Hotjar te maken. Neem gerust contact op voor meer informatie hierover.
Hoe kan ik beginnen?

Om te starten met Google Optimize maak je een account aan. Dit account wordt gekoppeld aan jouw Google-account zodat Google Analytics gemakkelijk gelinkt kan worden. Voordat je kunt starten met testen moet er een stukje code, de Optimize Snippet, op de website worden geïmplementeerd. Het aanmaken en klaarzetten van een account voor Google Optimize kan Multiply voor jou verzorgen.


Wil je meer weten over Google Optimize? Of wil je samen nadenken over een testplan? Neem contact op of kom gezellig langs bij ons kantoor.