news

Google Shopping Wijzigingen

Michael

17 juni 2020

Ieder jaar voert Google wijzigingen door in het beleid dat ze hanteren. Ook dit jaar heeft Google weer wijzigingen aangekondigd. In dit geval voor de specificaties van een productfeed voor een Google Shopping campagne. In dit blog gaan we verder in op wat de wijzigingen inhouden, zodat jij op tijd je feed kan aanpassen.

De wijzigingen van dit jaar zijn onderverdeeld naar wijzigingen die direct van toepassing zijn en een aantal die pas ingaan vanaf 1 september 2020. Daarnaast heeft Google ook een aantal nieuwe velden toegevoegd. Hieronder zullen we verder ingaan op de specifieke wijzigingen die Google heeft doorgevoerd aan de productfeed.

Product_detail

Per direct beschikbaar. Met het kenmerk product_detail wordt het mogelijk om extra informatie toe te voegen voor een product dat nog niet onder één van de bestaande velden valt. Onder product_detail vallen nog drie andere velden:

  • Section_name: type productdetails. VB: Beeldscherm
  • Attribute_name: naam van productdetails. VB: Resolutie
  • Attribute_value: waarde van productdetails. VB: 432 x 240
Product_highlight

Per direct beschikbaar. Met het kenmerk product_highlight kunnen er een aantal extra zinnen aan een product worden toegevoegd. Deze zinnen moeten antwoorden bevatten op vragen die de consument bij een product zou hebben. Hiermee kun je dus wat kenmerken van een product extra uitlichten.

Sale_price

Per direct beschikbaar. Het veld Sale_price is al langer beschikbaar maar Google heeft nu een aanpassing gedaan in hoe dit veld wordt opgemaakt. De voorwaarde is nu dat het product over een periode van 200 dagen minimaal 30 dagen de basisprijs heeft gehad. Als dit het geval is dan laat Google zien bij een product wat de afprijzing is en kunnen ze er sale labels aan toevoegen.

Description

Vanaf 1 september. Dit veld bestaat momenteel al, maar vanaf 1 september wordt dit een verplicht veld om aan elk product toe te voegen. Als het veld niet wordt toegevoegd dan geeft Google aan dat dit product minder goed zal gaan presteren.

Daarnaast nog een wijziging die specifiek is voor producten in de categorie “Media” of “Kleding en accessoires”. Google geeft aan dat onderstaande kenmerken voor die artikelen ook verplicht worden. Wanneer je deze kenmerken niet invult zorg je ervoor dat je producten minder zichtbaar worden. Als er twee aanbieders voor hetzelfde product zijn krijgt de aanbieder die wel alle gegevens heeft ingevuld voorrang boven de aanbieder waarbij een van de velden ontbreken.

  • Geslacht
  • Leeftijdsgroep
  • Maat
  • Kleur

Kortom is het dus goed om weer even te checken of jouw feed aan alle eisen voldoet. Hoe beter deze is ingesteld hoe beter jij jouw doelgroep online kan bedienen. Hulp nodig? Neem dan nu contact op.