how to

Google Shopping voor retail

Erwin

19 oktober 2022

Veel mensen kopen wel eens een product via Google Shopping. Google Shopping is dus voor jou als retailer een makkelijke manier om klanten te bereiken met jouw producten. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden voordat je hiermee kunt starten. Na het lezen van deze blog weet jij als retailer hoe ook jij op de juiste manier kunt starten met het verkopen via Google Shopping!


Wat we gaan vertellen over Google Shopping:

1. Starten met Google Shopping
2. Hoeveel kost Google Shopping?
3. Gratis Google Shopping
4. Google Shopping uitbesteden

1. Starten met Google Shopping

Om te starten met Google Shopping zijn er een aantal benodigdheden voordat je écht kunt beginnen. Zo heb je een webshop nodig met ingeladen producten, een Google Merchant Center, een product feed en een Google ads account voor betaalde shopping.

Aanmaken van Google Merchant Center
Met Google Merchant Center beheer je hoe jouw online en winkelvoorraad op Google getoond wordt. Zo kun je meer potentiële klanten bereiken en inzichten krijgen in de prestaties van jouw producten. Maak een eigen account aan en verifieer je bedrijfsgegevens. De volgende actie is om jouw product feed te uploaden. Google heeft voordat je verder kunt even tijd nodig om je producten te keuren.


Hoe kom ik aan een product feed?
Het komt wel eens voor dat retailers niet weten hoe zij aan een product feed moeten komen. Er zijn verschillende manieren om een product feed op te bouwen. We zullen een aantal manieren hieronder behandelen.

Webbouwer

Mocht je een eigen webbouwer hebben dan is dit de makkelijkste optie om een product feed op te laten zetten. Zo kan een webbouwer vrij gemakkelijk een product feed opbouwen aangezien het bijna niet anders kan dan dat hij deze vraag al eens eerder heeft gehad.

Plug-ins & extensies

Tegenwoordig zijn er veel plug-ins of extensies die automatisch een product feed kunnen genereren. Mocht je een website gebouwd hebben met Wordpress, dan is de WP product feed manager van WooCommerce een goede optie. Daarnaast is een platform als bijvoorbeeld Magento vaak voorzien van extensies waarmee je eenvoudig een product feed kan genereren. Let op, vaak brengen extensies of plug-in wel extra kosten met zich mee.

Handmatig een product feed bouwen

Mocht je geen webbouwer hebben kun je handmatig ook een eigen feed bouwen, maar als je meer dan 100 producten hebt kan dit erg veel tijd in beslag nemen. Daarnaast is het belangrijk dat je moet weten welke velden er nodig zijn om de feed zo goed mogelijk binnen Google Merchant aan te leveren. Ten eerste dient een feed in een TXT, XLS/CSV, XML of Google spreadsheet opgebouwd te worden. Zie hieronder de verplichte velden die goed ingevuld moeten worden:

- Product ID (uniek per product)
- Titel (de titel van het product)
- Beschrijving (omschrijving van het product)
- Link naar het product
- Link naar afbeelding
- Prijs van het product
- De (shopping)categorie van het product
- Merk
- EAN of ISBN (kan ook GTIN zijn)
- MPN (manufacturer part number)

2. Hoeveel kost Google Shopping?

De kosten van Google Shopping zijn afhankelijk van een aantal factoren. Je betaalt namelijk per klik (CPC). Dus als een bezoeker op jouw productadvertentie klikt betaal jij een klein bedrag aan Google. Google Shopping werkt met een veilingmodel en met het bod dat jij over hebt voor een klik naar jouw product. Om ervoor te zorgen dat jouw betaalrekening binnen één dag leeg is kun je een maximaal bedrag instellen wat Google per advertentie of campagne uit mag geven. Het is dan ook niet mogelijk dat Google meer geld uitgeeft dan dat jij zelf hebt aangegeven.

3. Gratis Google Shopping

Het is mogelijk om zonder kosten jouw producten te weergeven op Google. Zo kunnen klanten op verschillende platformen waaronder shopping, YouTube, Google zoeken, Google afbeeldingen en Google lens jouw producten zien. Er zijn wel een aantal criteria waaraan voldaan moet worden om hiervoor in aanmerking te komen. Om je zo goed mogelijk te helpen om dit op te zetten verwijzen we je graag door naar de Google documentatie over dit onderwerp.

De eerste rij in bovenstaande afbeelding betreffen advertenties, maar de producten eronder zijn gratis weergegeven door Google.

4. Google Shopping uitbesteden

Wij merken dat veel retailers het aanmaken en opzetten van advertenties of in dit geval het opzetten van Google Shopping vaak als complex of lastig ervaren. Daarnaast hebben ze naast het onderhouden van de webshop & website nog één of meerdere fysieke winkels die zijn/haar of hun aandacht nodig hebben. Simpelweg zitten er voor deze retailers te weinig uren in een dag om dit allemaal op te pakken. Genoeg reden om in dit geval Google Shopping uit te besteden, en daar zijn wij als dé retail marketing specialist de juiste kandidaat voor!

Veel succes met het opzetten van Google Shopping voor jouw organisatie! Mocht je er niet uitkomen of zou je liever Google Shopping uitbesteden aan dé retail marketing specialist? Neem dan contact met ons op!