news

Google optimize stopt: wat nu?

Sven

16 februari 2023

Google Optimize wordt door veel retailers gebruikt om veranderingen op de websites te testen. Maar helaas zal deze tool op 30 september 2023 verdwijnen. Gebruik je deze tool regelmatig om verbeteringen toe te passen op jouw website? Dan is het belangrijk dat je deze blog leest. We blikken terug op de tool Google Optimize en benoemen vervolgstappen voor retailers nu deze tool gaat verdwijnen. 

Terugblik op Google Optimize

Google Optimize is een toegankelijke en gratis tool die veel retailers gebruiken om te testen, optimaliseren en personaliseren. Met de Google Chrome-plugin en de WYSIWYG-editor kan je binnen 20 minuten een basistest uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de kleur van een button of een andere tekst als Call-to-action. Het gratis gebruik en de integratie met Google Analytics maakten de tool aantrekkelijk voor veel retailers. Toch heeft de tool ook enkele nadelen. Zo kan je geen segmenten instellen voor je testen, tenzij je gebruik maakt van Optimize 360 (betaalde versie), en loop je bij het aanpassen van dynamische pagina's al snel tegen de grenzen van de tool aan. Het gebruik zonder enige html kennis maakt het niet gemakkelijk en neemt veel tijd in beslag. Bovendien wordt de tool niet veel verder ontwikkeld, en is de impact van laadtijden of de beperking op de lengte van de code aanzienlijk.

De reden waarom Google Optimize stopt

Als retailer ben je natuurlijk erg benieuwd wat nu precies de reden is waarom Google Optimize straks niet meer beschikbaar is, wij waren dit ook en hebben dit voor je uitgezocht. Google heeft hierover een statement uitgebracht: "We willen dat bedrijven van alle formaten hun gebruikerservaring kunnen verbeteren door middel van A/B testen. Google Optimize bezit op dit moment niet alle features die daarvoor nodig zijn". Google gaat investeren in oplossingen die het werk van conversie-specialisten makkelijker moet gaan maken. Een van die oplossingen moet volgens Google het kunnen uitvoeren van A/B testen met Google Analytics 4 worden, maar de datum van de lancering van deze oplossing is nog niet bekend...

Wat moet je nu als retailer doen?

Als je Google Optimize gebruikt, wordt het tijd om naar alternatieven te kijken. Het zou namelijk zo maar eens kunnen dat verschillende onderdelen van Optimize uitvallen of dat er weinig support meer geboden wordt. Wij adviseren daarom om in ieder geval jouw gegevens te downloaden zodat je daar eventuele analyses uit kunt halen en nog winsten kunt boeken. Wat betreft de alternatieven zijn er verschillende concurrenten die een (beperkte) gratis versie van hun tool hebben geïntroduceerd, zoals Convert, VWO, Optimizely en AB Tasty. Daarnaast hebben wij dat in het kopje hierboven al kort benoemd en is Google dus met een oplossing bezig voor het A/B testen met Google Analytics 4. Nu is het nog niet bekend wanneer dit beschikbaar wordt, maar zullen wij jullie hiervan op de hoogte houden.  

Het is echter niet aan te raden om direct over te stappen op een alternatief zonder eerst je CRO-strategie tegen het licht te houden. Testen om te testen is namelijk geen valide strategie. Bekijk welke opties binnen Google Optimize je het meeste gebruikt of zou gebruiken en bepaal welke nieuwe tool het beste bij je gebruik past.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan via deze link contact net ons op!