news

Google Ads update: Zoekwoordtypes

Michael

25 maart 2021

Dit jaar heeft Google een wijziging aangekondigd in de zoekwoordtypes. Een zoekwoordtype dat al jaren bestaat gaat binnenkort verdwijnen. In deze blog nemen we je mee in wat zoekwoordtypes ook alweer zijn en wat de impact is van deze wijziging op het adverteren binnen Google.

Wat kan je met de zoekwoordtypes?

Voor we uitleggen wat de wijzigingen zijn, kijken we eerst nog even naar wat zoekwoordtypes precies zijn en hoe je ze kunt gebruiken. Met zoekwoordtypes is het mogelijk om je advertenties op bepaalde zoektermen te richten. Zo zorg je er dus voor dat je advertenties aan de meest relevante doelgroep worden getoond.

Hieronder zie je een uiteenzetting van de zoekwoordtypes zoals ze voorheen altijd binnen Google werden gebruikt.

Wat verandert er nu aan de zoekwoordtypes?

De broad match modifier, zoals hierboven beschreven wordt door Google, wordt samengevoegd met de phrase zoekwoorden. Dit betekent dat je meer zoektermen kan activeren met een phrase zoekwoord. Met andere woorden zorgt deze wijziging bij Google ervoor dat je dus breder gaat activeren. In onderstaande afbeelding van Google wordt getoond wat de impact van de wijziging is op de zoekwoorden die straks geactiveerd kunnen worden.

Waarom deze wijziging?

Google is de afgelopen tijd bezig geweest om de stap te maken van handmatig werk naar geautomatiseerd werk, bijvoorbeeld door het gebruik van de geautomatiseerde biedstrategieën. De theorie vanuit Google is hierbij dat als het algoritme achter de biedstrategieën begrijpt wie je wil bereiken, het niet meer moet uitmaken hoe breed je het zoekwoord inzet. Hoe meer data de biedstrategieën krijgen, hoe beter de algoritmes van Google werken. Vanuit die gedachte probeert Google er nu voor te zorgen, door middel van het samenvoegen van de zoekwoordtypes, dat er sneller bredere zoektermen worden ingezet.

Toch zien we in de praktijk dat de algoritmes in Nederland nog niet zo goed werken dat dit altijd het geval is. Daarom is het belangrijk dat, ook al is een campagne geautomatiseerd, er toch altijd goed wordt gemonitord wat er nu precies gebeurt en er wordt bijgestuurd als dit nodig is. Op deze manier zorg je ervoor dat je voor elke euro die je besteed de maximale opbrengst genereert.

Meer weten over zoekwoordtypes?

Wil je meer weten over deze wijziging en of dit impact gaat hebben op jouw campagnes? Neem dan contact op met jouw consultant.