how to

Retail & first-party data: Waarom en hoe?

Sven

28 juli 2021

Je hoort het vast steeds meer om je heen; third-party data gaat verdwijnen. Webbrowsers vinden de privacy van gebruikers steeds belangrijker, waardoor het moeilijker wordt om de juiste data te verzamelen voor je online marketing. Dit terwijl de meeste online gebruikers geen irrelevante advertenties meer willen zien. Juist om deze reden wordt first-party data steeds belangrijker.

Wat is first-party data?

We beginnen bij het begin; wat is first-party data? Data is te verzamelen op vier verschillende niveau’s. Namelijk van zero- tot en met third-party data:

Zero-party data
De data die gebruikers/klanten bewust bij je achterlaten om zo een betere klantervaring te hebben of voor meer voordelen te kunnen profiteren. Voorbeelden hiervan zijn persoonlijke informatie en voorkeuren.

First-party data
Aanvullende informatie welke klanten en/of gebruikers niet bewust bij je achterlaten. Dit is vooral data over hoe zij interactie hebben met jouw merk/winkel. Denk hierbij aan aankoophistorie, interacties met de nieuwsbrief, gedrag en acties op je website.

Second-party data
Deze wordt niet veel gebruikt. Dit is data welke wordt verzameld door de ene partij en daarna wordt verkocht aan andere partijen zoals aankoop historie, interacties met een nieuwsbrief, gedrag en acties op een website.

Third-party Data
Data die wordt verzameld door partij 1 welke niet direct een link hebben met de personen waar de data over verzameld wordt. Deze data wordt doorgezet naar partij 2. Een voorbeeld hiervan is Google Analytics data. Hierbij is Google partij 1 en jij als retailer partij 2. Zo zijn bijvoorbeeld demografie, aankoop intenties en online interesses terug te vinden.

Door meer first-party data te verzamelen en dus ook te gebruiken is het mogelijk om je third-party data (welke dus steeds zeldzamer wordt) deels te vervangen.

Hoe kun je meer first-party data verzamelen en gebruiken?

Er zijn verschillende manieren op meer first-party data van je klanten en/of gebruikers te verzamelen en te gebruiken voor marketingdoeleinden. Hieronder hebben we er een aantal voor je opgesomd:

1. Contact zoeken met je klanten

Vraag je klanten om extra informatie achter te laten om zo relevantere content te kunnen sturen of tonen. Je vraagt hierbij wel een paar minuten van iemands tijd. Goed om hier dus iets tegenover te zetten zoals een winactie of een kortingscode voor de volgende bestelling. Met de kortingscode zorg je ook weer voor extra verkopen; twee vliegen in één klap dus! Je kunt hierbij ook gebruik maken van tools als Scratcher, zodat klanten op een spelachtige of leuke manier hun gegevens bijwerken of achterlaten.

Scratcher-voorbeeld

2. Zorg voor inzichten

Doordat cookies gaan verdwijnen wordt het voor Google steeds lastiger om brandingcampagnes in te zetten. Het wordt namelijk steeds moeilijker om te bepalen welke gebruiker een bepaalde affiniteit (interesse in voetbal) of intentie (interesse in voetbalschoenen) heeft. Door nu al veel informatie over interesses van je klanten of gebruikers te verzamelen kun je in de toekomst je campagnes tonen op specifieke websites of websites met bepaalde onderwerpen. Verkoop je online sportkleding en hebben veel van je klanten interesse in voetbal? Toon dan je brandingcampagnes op voetbalzone.nl of op een website gerelateerd aan het onderwerp voetbal.

3. Adverteer op basis van persoonlijke gegevens

Indien je toestemming hebt van een klant om zijn of haar e-mail adres te gebruiken voor advertentiedoeleinden, kun je dit inzetten om een klantenlijst te maken in je online marketing kanaal. Zo kun je huidige klanten middels hun e-mailadres bereiken via onder andere Google Ads, Facebook, Instagram en YouTube

4. Zorg voor één plek voor de data

Data moet ergens worden opgeslagen. Om alle klantdata, welke is vergaard via verschillende kanalen, op één plek te bewaren kun je gebruik maken van een Customer Data Platform. Vanuit deze plek kun je dan bijvoorbeeld weer je Google Ads, Facebook en e-mailmarketing campagnes relevanter maken. Waar Customer Data Platformen vroeger zeer prijzig waren, worden deze steeds goedkoper omdat er meer aanbieders bij komen. Een voorbeeld van een veelgebruikt Customer Data Platform is Squeezely.

Squeezely

Heb je hulp nodig met het correct inrichten van je first-party data? Neem dan contact met ons op.