research

Een alternatief voor Google Analytics: Matomo

Multiply

8 november 2019

Sinds de AVG van kracht is, is privacy een nog belangrijker onderdeel geworden van bedrijfsvoering. Als organisatie wil je natuurlijk toch graag weten wie je website bezoekt en daarom maak je meestal gebruik van Google Analytics. Toch is Google in sommige gevallen niet de beste optie: wanneer je je data liever niet op Googleservers in de Verenigde Staten wilt laten opslaan bijvoorbeeld.

Overheidsinstanties zoals de Europese Commissie en de Rijksoverheid maken om die reden dan ook graag gebruik van Matomo, waarmee geen privacygevoelige data worden opgeslagen. Matomo heeft veel dezelfde functies als Google Analytics, met als groot verschil dat de data niet wordt opgeslagen op de servers van Google in de Verenigde Staten, maar op de servers van Matomo in Frankfurt in Duitsland. Je kunt er zelfs voor kiezen om de gegevens op je eigen servers te hosten. Op die manier houdt bijvoorbeeld de Rijksoverheid haar cookies veilig in Nederland. Daarnaast bepaal je zelf welke gegevens je wilt verzamelen en is die alleen voor jou beschikbaar: Matomo gebruikt je gegevens zelf niet.

Voor (semi-)overheden is Matomo daarom een goede optie om de privacy van burgers te waarborgen. Ook voor andere organisaties die de bescherming van persoonsgegevens belangrijk vinden, biedt Matomo de oplossing. Toch is voor de meeste partijen Google Analytics nog steeds de beste keuze. Google Analytics heeft bijvoorbeeld meer functionaliteiten en kan natuurlijk gebruikt worden in combinatie met andere diensten van Google zoals Google Ads. Adverteren is natuurlijk ook lastig te combineren met bescherming van persoonsgegevens. Matomo is wel een goed alternatief als je je vooral inzicht wil hebben in de prestaties van je website, de gebruiksvriendlijkheid en organische vindbaarheid wilt verbeteren en de privacy van je bezoekers vooropstaat.

Kortom, ben je op zoek naar een goede manier om de prestaties van je website te kunnen meten, maar huiver je bij het idee dat je data wordt opgeslagen op servers in de Verenigde Staten? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!