research
Duurzaamheid in de retail: Hoe ga jij er mee om?
Als retailer kun je niet meer om duurzaamheid heen. De vraag naar duurzaam ondernemen en duurzame producten neemt steeds meer toe. Consumenten worden zich steeds meer bewust van onder andere het klimaat, het bewust omgaan met schaarste van grondstoffen en goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die de producten maken. Zo willen consumenten bijvoorbeeld de keuze hebben in duurzame producten, meer informatie over de duurzaamheid van het product en de levering.°
Onderzoeksresultaten duurzaamheid in de retail
Uit onderzoek van Next Fashion Retail blijkt dat 83% van de klanten van multi-brand fashion retailers interesse heeft in duurzaam kopen. De verwachting is dat deze trend aankomende jaren alleen maar zal toenemen door de publiciteit en de nieuwe generatie consumenten (generatie Z), welke duurzaamheid nog hoger op de agenda hebben staan. Om ervoor te zorgen dat jij hierop voorbereid bent, geven wij jou in deze blog tips hoe jij kan inspelen op duurzaamheid.
Voeg circulaire producten toe in jouw assortiment
Elk jaar wordt circulaire economie concreter en door retailers opgenomen in het productaanbod en dienstverlening. Dit kan je doen door bijvoorbeeld producten aan te bieden die zijn gemaakt van hergebruikte materialen, door je producten te verhuren, het geven van informatie over de reparatie van het product of het terughalen van oude materialen. Er wordt door de EU hard gewerkt aan dit beleid met als doel in 2050 een klimaatneutraal continent. In de sector biedt deze nieuwe vorm van ondernemen veel kansen, waarop jij nu kan inspelen om je te onderscheiden van je concurrenten.
Hanteer eerlijke labels en informeer de consument
Als retailer ben jij afhankelijk van de consument en daarom is het belangrijk dat jij op hun behoeften inspeelt. Zij verwachten van jou dat ze steeds meer keuze hebben en duurzaamheidsinformatie krijgen over de product- en/of levering keuze. Keurmerken worden steeds relevanter en belangrijker. Het is dus voor jou als retailer belangrijk dat je weet dat het belang van supply chain dus toeneemt. Met de opkomst van de Europese ‘new consumer agenda’ wordt de wijze waarop consumenten voorzien moeten worden van duurzaamheidsinformatie geïntroduceerd. Door je hier nu al mee bezig te houden, kan je ervoor zorgen dat de consument voor jou gaat kiezen.

Wees je bewust van jouw impact op het milieu
De sector waarin we ons bevinden, krijgt maatschappelijk gezien de duurzaamheid steeds meer aandacht en wordt er steeds meer gevraagd en onderzocht. Hierdoor wordt er van jou als retailer dus verwacht dat je de CO2 impact in kaart kan brengen. Voor Nederland is de doelstelling om in 2030 de helft minder aan CO2 uitstoot te hebben ten opzichte van 1990. Om dit meetbaar te maken, komt de overheid nog met een plan. De e-commerce sector vervult een steeds grotere rol binnen de retail, dus de impact vanuit de logistiek heeft hierin een belangrijke rol en zal in de toekomst wellicht verantwoordelijkheid voor moeten worden afgelegd. Daarom is het belangrijk dat jij als retailer hier nu mee bezig bent of gaat zijn. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van pakketten op een duurzame manier en het analyseren en beperken van je retouren. Op deze voorbeelden gaan we nog even wat dieper in.
Verstuur je pakketten op een duurzamere manier
Het versturen van een pakket zorgt voor veel vervuiling. Daarom is de e-commerce sector afgelopen jaren druk bezig geweest om de lucht uit verpakkingen te halen. De noodzaak is extra groot geworden door de toenemende drukte en beperkte capaciteit binnen de logistiek. Het is belangrijk dat je weet dat er dit jaar meer aandacht aan besteed zal worden of je rekening houdt met lucht reductie en de vervuiling van het versturen van een pakket. Om een pakket op en duurzamere manier te versturen, kan jij hieraan bijdragen met ecologische verpakkingen (herbruikbare of minder verpakkingsmateriaal) en/of kiezen voor een ‘groene’ pakketverzender.
Analyseer en beperk je retouren
Voor jou als retailer is het fijn om een groei te zien in de online aankopen, maar zorgt dit ook automatisch voor een groei van het aantal retouren. Hierdoor ontstaan vraagstukken over maatschappelijke en bedrijfseconomische impact van retouren. De media besteed hier aandacht aan, waardoor de aandacht voor retouren toeneemt. Retouren worden door de helft van de consumenten (51%) gezien als een maatschappelijk probleem. Op dit moment zijn er al bedrijven die retouren een belangrijk onderdeel van hun business model hebben gemaakt. Daarom is het belangrijk dat jij het voorkomen van retouren, goed verwerken van retouren en het voorkomen van verspilling hoog in de agenda zet. Dit kan je doen door de retourzendingen te analyseren met als doel ze te minimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van je product omschrijvingen of een bijgevoegd maattabel van het product of merk.
Andere manieren hoe je als retailer kan inspelen op duurzaamheid
Als jij minder middelen tot je beschikking hebt, maar wel impact wil maken, dan hebben wij hieronder tips hoe je ook kan inspelen op duurzaamheid:
Het gesprek aangaan met merken en nieuwe keuzes maken
Als jij verschillende merken verkoopt, dan is het belangrijk dat jij inzichtelijk hebt hoe duurzaam deze merken daadwerkelijk zijn. Ga in gesprek met merken door te vragen naar de productie, arbeidsomstandigheden, materialen die gebruikt worden of de vermindering van CO2 uitstoot. Hierdoor kom je meer te weten over de merken die je verkoopt of misschien gaat verkopen aan de consument.
Samenwerkingen met anderen zoeken om een eigen product te ontwikkelen
Om er voor te zorgen dat jij niet afhankelijk bent van de duurzaamheidsstrategie van merken en producenten, kan jij de keuze maken om producten te maken onder jouw eigen duurzame label of merk. Naast dat jij aan de consument kan verantwoorden dat je duurzaam te werk gaat levert het ook nog andere voordelen op. Je bent minder afhankelijk van merken, meer mogelijkheid om je te onderscheiden van de concurrenten en je hebt hogere marges in euro’s. Als jij hiervoor zelf de middelen niet hebt, dan kan je hiervoor een samenwerking zoeken met anderen via bijvoorbeeld inkoopverenigingen, brancheorganisaties of retailers.
Wil jij meer informatie? Neem dan via deze link contact met ons op!