how to

Dit is wat je moet weten over duplicate content

Multiply

24 juni 2020

Duplicate ofwel dubbele content is een no-go. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar toch zien wij dit nog regelmatig terugkomen bij websites. Maar welke invloed heeft dit op jouw SEO/organische resultaten? Hoe is duplicate content te voorkomen en is dit iets wat hoog op de agenda moet staan?

Wat is duplicate/dubbele content?

Het woord zegt het eigenlijk al. Er is sprake van duplicate/dubbele content als er op meerdere webpagina’s dezelfde of op elkaar lijkende content aanwezig is. Dit kan op dezelfde website zijn, maar ook op verschillende domeinen. Het kan bijvoorbeeld goed voorkomen dat jij over een onderwerp aanzienlijk vergelijkbare content bent tegenkomen waarvan je denkt; dit heb ik eerder gelezen. Google communiceert geen percentage van de inhoud wanneer zij het als duplicate content beschouwen.

Hoe ontstaat duplicate content?

Wanneer andere websites over (exact) dezelfde content beschikken gaat dit vaak over productomschrijvingen die exact zijn overgenomen van het merk of retailer. Dit is natuurlijk de makkelijkste en snelste manier om op alle productdetailpagina’s de content te vullen. Toch geven we de voorkeur om unieke content te gebruiken. Schrik niet, het is niet noodzakelijk om elk product één voor één langs te gaan. Hier zijn verschillende tools voor om dit efficiënt op te lossen. Neem met ons contact op als je hierbij geholpen wilt worden.

Duplicate content op je eigen website kan voorkomen als een product bijvoorbeeld onder meerdere categorieën valt of van een bepaald merk bij elk product exact dezelfde content gebruikt wordt. Dit gebeurt vaak onbewust. Door middel van Google Search Console kan je er gemakkelijk achter komen als er op jouw website sprake is van duplicate content.


De invloed van duplicate content op SEO

Duplicate content heeft niet direct een negatieve invloed op je SEO rankings. Het is echter wel zo dat als dit voorkomt je veel hoger in de zoekmachines getoond kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld op twee verschillende URL’s met exact dezelfde content ranked, dan verspreid je als het ware je kans om een goede positie op te bouwen. Je wil natuurlijk liever met elke pagina goed ranken. Met duplicate content kan het zomaar voorkomen dat er maar één pagina goed ranked en de rest ondergesneeuwd raakt. Dit terwijl het misschien juist totaal andere producten/diensten zijn die je aanbiedt.

Hoe voorkom je duplicate content?

Door deze blog te lezen heb je de eerste stap al gezet. Het bewust worden dat duplicate content iets is om mee rekening te houden. Google heeft daarnaast enkele stappen geformuleerd die ervoor moeten zorgen dat je zoveel mogelijk duplicate content voorkomt:

• Maak gebruik van 301’s wanneer je de structuur van de website gewijzigd hebt.

• Probeer consistent te zijn met interne links. Link niet naar verschillende URL’s met dezelfde bron. Bijvoorbeeld met en zonder .html in de URL.

• Maak gebruik van hoofddomeinen. Google adviseert wanneer je een Nederlandstalige website hebt .nl te gebruiken en niet .com/nl.

• Biedt de site zorgvuldig aan als content ook op andere websites vindbaar is. Link bijvoorbeeld naar het oorspronkelijke artikel als je content hergebruikt.

• Vermijd clichéteksten en maak unieke content.

• Geen tijdelijke pagina’s publiceren. Doe je dit wel, maak gebruik van een noindex-metatag.

• Weet hoe je contentmanagementsysteem in elkaar zit. Oftewel, weet hoe je content op de website getoond wordt.

• Maak zo min mogelijk gebruik van vergelijkbare content. 

Meer weten over duplicate content en hoe je dit het beste kan voorkomen of oplossen? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. Lees ook ons blog over hoe jij je content beter kunt laten ranken.