research

Detailhandel in Q2 2023: Feiten en Cijfers

Bas

29 augustus 2023

Recente kwartaalcijfers van het CBS bieden een boeiend inzicht in de prestaties van de detailhandel in het tweede kwartaal van 2023. We sommen de belangrijkste inzichten en cijfers voor je op.

Omzetstijging door hogere prijzen

In Q2 2023 zag de detailhandel een opmerkelijke omzetstijging van meer dan 6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging kan voornamelijk worden toegeschreven aan hogere verkoopprijzen. Consumenten moesten meer betalen voor producten, wat resulteerde in een algehele omzetgroei.

Daling volume

Ondanks de toename van de omzet, daalde het volume (omzet gecorrigeerd voor prijsstijgingen) met bijna 4 procent. Dit betekent dat hoewel consumenten meer uitgaven, ze minder fysieke producten kochten.

Faillissementen

Een positieve noot was dat er in de detailhandel in Q2 2023 minder faillissementen waren in vergelijking met de voorgaande twee kwartalen. Slechts 59 bedrijven werden failliet verklaard, een daling ten opzichte van de 86 faillissementen in het eerste kwartaal van het jaar. Desalniettemin steeg het totale aantal faillissementen van 728 in Q1 naar 797 in Q2. Het aandeel van faillissementen in de detailhandel bedroeg 7 procent in Q2, wat een verbetering was ten opzichte van het eerste kwartaal, waarin dit aandeel nog op 12 procent lag.

Foodsector vs. Non-foodsector

In de foodsector was er een aanzienlijke omzetstijging van bijna 10 procent ten opzichte van een jaar eerder, voornamelijk gedreven door prijsstijgingen. Het volume van de verkopen daalde echter met bijna 3 procent, met voeding speciaalzaken die een daling van 6,5 procent in verkopen noteerden.

In de non-foodsector steeg de omzet met ruim 3 procent ten opzichte van Q2 2022. Het volume van de verkopen daalde echter met 4,6 procent, vooral in sectoren zoals doe-het-zelf, consumentenelektronica, witgoed en kledingwinkels.

Groei van online verkoop

Online verkoop blijft een belangrijk kenmerk van de detailhandel, met een groei van ruim 4 procent in Q2 2023 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Multichannelretailers, die zowel online als fysiek verkopen, realiseerden een omzetgroei van ruim 5 procent. Hoewel de groei bij winkels die uitsluitend online verkopen wat minder was, was er toch een toename van bijna 4 procent in Q2 2023.

Dit zijn de feiten en cijfers die de retail branche kenmerkten in het tweede kwartaal van 2023. Deze gegevens bieden waardevolle inzichten voor retailers en professionals in de sector om hun strategieën en aanpak aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden. Heb jij als retailer hulp nodig bij de uitwerking en implementatie van een online marketing strategie? Neem dan contact met ons op.