how to

Adverteren op YouTube: de voordelen en mogelijkheden

Veel adverteerders denken dat er een groot budget nodig is om een succesvolle YouTube campagne te draaien. Hierdoor blijft het vaak een ver-van-mijn-bed-show, omdat er voorkeur wordt gegeven aan andere Google campagnes. Dit terwijl video advertising ook kleinschalig kan worden ingezet en het een prima aanvulling is op je andere Google campagnes.

SEE-THINK-DO-CARE-model

Wanneer je wilt beginnen met adverteren op YouTube is het belangrijk om onderscheid te maken in de doelgroepen die je wilt bereiken. Hierbij is het SEE-THINK-DO-CARE-model van Google een handige tool om te gebruiken. De verschillende fases staan dan ook voor de verschillende momenten in de customer journey.

1. In de SEE-fase richt je je voornamelijk op naamsbekendheid en is je focus gericht op mensen die nog niet bekend zijn met jouw product of dienst.

2. Bij de THINK-fase zit je al een stukje dichter bij de conversie en richt je je op mensen die aan het oriënteren zijn. 

3. In de DO-fase bereik je mensen die nog twijfelen of heel dicht tegen de conversie aan zitten. 

Veel performance-campagnes zijn gericht op mensen die in de THINK- of DO fase zitten. Mocht je dit bekend voorkomen, zou het juist interessant zijn om met de YouTube-campagne te sturen op de doelgroep die nog niet bekend met jou is, zoals in de SEE-fase. Probeer dit dus af te stemmen met je andere campagnes en zo te zorgen voor een mooie overloop van fase naar fase.

Verschillende soorten video advertenties

Je kan bij het opmaken van een YouTube advertentie kiezen voor verschillende advertentietypes. We sommen ze voor je op.

TrueView InStream-advertenties

Dit worden ook wel de skippable ads genoemd, omdat zoals de naam al aangeeft, de advertenties kunnen worden overgeslagen na zo'n 5 seconden. Het voordeel van een TrueView InStream-advertentie is dat je pas moet betalen wanneer de video meer dan 30 seconden wordt bekeken of wanneer de hele video wordt bekeken als deze korter dan 30 seconden is. Ook wanneer er een interactie plaatsvindt zullen er kosten in rekening worden gebracht. Omdat de mensen na 5 seconden kunnen wegklikken, is het zeer belangrijk dat je video in die tijd direct de aandacht trekt en dat je brand of het doel van de video goed naar voren komt. Mochten mensen dan alsnog wegklikken, betaal je dus niks en heb je eigenlijk gratis reclame voor je bedrijf of merk. 

Bumper ads

In tegenstelling tot de TrueView InStream-advertenties zijn Bumper ads korte video’s van maximaal 6 seconden die je niet kan overslaan. Omdat de Bumper ads een stuk korter zijn, wordt dit vaak als het minst storend of irritant ervaren en zien we uit ervaring dat je met dit soort advertenties vaak meer en sneller vertoningen behaalt. Het grote nadeel is ook weer de beperkte tijd om je boodschap over te brengen. Als je aan de slag gaat met Bumper ads kan je alleen kiezen voor de biedstrategie Doel-CPM, dit houdt in dat je betaalt voor elke 1000 vertoningen. Hierdoor is het ook aan te raden de Bumper ad in te zetten om mensen in de SEE-fase te bereiken.

Non-skippable ads

Als laatst hebben we nog de non-skippable ads. Hierbij kan je een video van 15-20 seconden laten zien welke niet kan worden weggeklikt tenzij je YouTube verlaat. Het voordeel van de non-skippable ads is dat je je hele boodschap kunt overbrengen. Belangrijk om te weten is als je dit te vaak aan je doelgroep laat zien, dit soms kan leiden tot irritaties. Kies er daarom bij de instellingen voor dat de doelgroep de video maximaal een X aantal keer per dag of per week ziet.

3 tips bij het inzetten van Youtube ads

1. Voeg extra (soft) conversies toe waar de campagne zich op kan richten. Vaak staan er in een account alleen 'harde conversies' zoals de aankopen of het opvragen van de offerte. Het is op campagneniveau echter ook mogelijk om 'zachte conversies' toe te voegen die alleen worden meegenomen voor de betreffende campagne. Denk bij soft conversies aan de tijd die iemand op een site heeft doorgebracht, of een minimaal aantal pagina's dat moet zijn bezocht.

2. Zoals eerder al aangegeven: kies voor campagnelimieten. In de instellingen kun je een keuze maken over het maximaal aantal vertoningen of weergaven voor een gebruiker. Je wilt natuurlijk zichtbaar zijn, maar dat moet niet tot irritatie leiden.

3. De laatste tip is het instellen van de campagnes en bijbehorende biedingen per apparaat. Zo worden de meeste video's vaak op mobiel gezien, maar vinden de aankopen vaker plaats op een desktop. Je kunt er daarom voor kiezen de campagne op te splitsen gericht op de verschillende apparaten en daarbij kun je verschillende waardes meegeven aan je biedstrategie. 

Ben je benieuwd hoe YouTube Ads jou kunnen helpen groeien, of wil je informeren naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met je consultant.