how to
A/B testen in e-mailmarketing
Elk bedrijf is anders. Hierdoor ook het klantenbestand. Niet alleen de leeftijd kan verschillen, maar ook het geslacht en het type klanten. Om je nieuwsbrief te verbeteren kun je gebruik maken van best practices. Maar niet alles kun je zomaar aanpassen in de template van je nieuwsbrief. Een verandering hoeft namelijk niet altijd te zorgen voor betere resultaten. Om die reden is A/B testen erg belangrijk.
Wat is A/B testen?
Bij A/B testen vergelijk je twee (of meer) varianten van een nieuwsbrief. Je klanten zien maximaal één van de varianten. Hoe? Elke e-mailmarketing tool beschikt over een A/B test optie. Zo kun je naar 50% van de ontvangers versie A sturen en naar de andere 50% versie B sturen. De variant met de meeste opens, klikken of conversies wint. Indien de resultaten van de test significant zijn, kun je de aanpassing doorvoeren in je standaard nieuwsbrief template.

Openratio testen
De openratio kun je middels verschillende manieren testen. De meest voorkomende zijn hieronder beschreven.
Onderwerpsregel:
De onderwerpsregel is een van de belangrijkste onderdelen als het gaat om je openratio. Je bent vast niet de enige die nieuwsbrieven verstuurd en de kans is groot dat je klanten niet alle nieuwsbrieven openen. Maar welke openen ze dan wel? De onderwerpsregel die hen het meeste aanspreekt natuurlijk! Door verschillende testen uit te voeren op je onderwerpsregel kun je er achter komen wat jouw klanten het meest aanspreekt. Denk hierbij aan: Veel woorden vs weinig woorden, symbolen vs geen symbolen en personalisatie vs geen personalisatie.
Preheader:
Naast de onderwerpsregel zien klanten de preheader. Dit zijn normaal gesproken de eerste woorden van je e-mail. E-mailmarketing tools kunnen deze zin aanpassen, waardoor je niet de eerste zin van de e-mail ziet, maar een passend bericht. De preheader moet goed aansluiten op je onderwerpsregel en deze kunnen elkaar dan ook versterken.
Naam van afzender:
De naam van de afzender wordt ook getoond in de inbox van de klant. Hierbij kun je bijvoorbeeld testen met: Sven van Multiply vs Multiply.
Tijd van verzending:
Je vind op het internet veel tips over het tijdstip van de verzending van je nieuwsbrief. Helaas zeggen niet alle bronnen hetzelfde. Om dus te zien wat goed werkt voor jouw klantengroep kun je dit A/B testen. Het tijdstip heeft ook vaak invloed op de klikratio, welke hieronder is beschreven.
Klikratio testen
Zodra de nieuwsbrief is geopend, moet de content de klant wel aanspreken. Zo niet, sluiten ze en/of verwijderen ze je nieuwsbrief. Zonde, want je hebt hier hard aan gewerkt. Om ervoor te zorgen dat meer mensen naar je website doorklikken, kun je veel onderdelen A/B testen. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.
Call-to-action buttons:
De call-to-action buttons zijn een van de belangrijkste onderdelen van je nieuwsbrief. Zijn deze niet duidelijk of slecht leesbaar, vergooi je direct je kans op klikken. Test call-to-action buttons door bijvoorbeeld aan te passen: kleur van de button, tekst in de button en urgentie vs geen urgentie.
Prijzen:
Schrikken je prijzen juist af of niet? Zonder te A/B testen zul je dit nooit weten. Zorg ervoor dat je dit in verschillende campagnes test. Voor goedkopere schoenen spreek je een andere doelgroep aan dan luxe schoenen. Segmenteer je schoenen in 2 of 3 verschillende segmentaties en voer A/B testen uit per segmentatie.
Lay-out:
Heeft je nieuwsbrief al 2 jaar lang dezelfde lay-out? Tijd voor verandering. Plaats je tekst een keer in het midden in plaats van links en kijk hoe je klanten hierop reageren. Bestaat je e-mail uit alleen maar afbeeldingen? Vervang een deel van de afbeeldingen door teksten.
Timers:
Om je klanten warm te maken voor een grote sale kun je gebruik maken van timers. Hierdoor creëer je meer enthousiasme over je sale. Voordat je dit gebruikt is het wel slim om dit te a/b testen, omdat een timer bij jouw doelgroep misschien wel geen positieve invloed heeft op de resultaten.
Conversieratio testen
Indien je veel klanten in je systeem hebt staan, kun je ook gaan testen op basis van conversieratio. Indien er bij versie A meer klanten doorklikken op de mail dan bij versie B maar minder aankopen doen, werkt versie A dus uiteindelijk niet beter. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat de landingspagina niet aansluit op de nieuwsbrief.

Voldoende data
Om te weten of je A/B test echt een vertegenwoordiging is van de werkelijkheid, moet de test significant zijn. Je kunt dit testen met tools zoals abtestguide.com. Is je test niet significant omdat je te weinig nieuwsbriefinschrijvers hebt? Voer dan de a/b test uit over meerdere campagnes. Dit maakt de test ook nog eens extra betrouwbaar.
Mooier is niet altijd beter
We willen allemaal een goed ogende nieuwsbrief versturen. Maar smaken verschillen, dus ook die van jou en van je doelgroep. Ga er dus niet altijd vanuit dat een mooie nieuwsbrief wint van een functionele nieuwsbrief. Uiteindelijk wil je dat de klanten een aankoop doen.
Tips voor A/B testen
Om je op weg te helpen met A/B testen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet:
- Mooier is niet altijd beter. Functionaliteit is niet altijd mooi, maar zorgt wel voor extra verkopen.
- Maak middels de PIE (potential, importance, ease) formule een lijst met A/B testen en de prioriteiten hiervan.
- Maak voor jezelf een doel om minimaal 1 keer per maand te A/B testen. Hoe vaker je test, hoe sneller je er in wordt.
- Test maximaal 1 onderdeel per nieuwsbrief, zo ontstaat er geen twijfel door welke aanpassing een hogere klikratio heeft opgeleverd.
- Hou een overzicht bij van alle te maken A/B tests en de resultaten van de uitgevoerde A/B test. Mocht je dan ooit twijfelen wat beter zou werken kun je altijd die lijst raadplegen.
Hulp nodig?
Heb je hulp nodig bij het maken van A/B testen, of bij het bedenken van A/B testen? Neem dan contact met ons op.