how to
6 tips voor retailers om van je overtollige voorraad af te komen
Het hebben van overtollige voorraad is een terugkerend probleem onder retailers. De boosdoener is vaak een te optimistisch vooruitzicht of simpelweg dat bepaalde producten niet aanslaan bij de consument. Daarbij moeten we niet vergeten dat er externe factoren van invloed kunnen zijn. Denk aan onverwachte verschuivingen in de markt of technologie die kunnen leiden tot overproductie.
In de meeste gevallen kun je je kosten niet helemaal terugwinnen. Maar we kunnen in ieder geval de dragende kosten stoppen en waardevermindering en verouderde voorraad tegenhouden. Voor het ontwikkelen van jouw plan om de producten alsnog te verkopen, benoemen wij hier onderstaand de beste (online) marketing tips om als retailer van jouw overtollige voorraad af te komen.
1. Vernieuw je marketing of positionering van je “oude” producten(fysiek en online)
Wanneer een product niet verkoopt bestaat de kans er dat het niet aan het product zelf ligt. De mogelijkheid bestaat er dat het ligt aan hoe het product wordt aangeboden. Probeer voor de langzaam lopende producten of oude voorraad eens wat anders. Denk dan aan het herpositioneren van deze producten binnen de fysieke winkel. Wellicht op een andere plek in de winkel of hoger in de schappen. Online kun je dit ook doen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de afbeeldingen van de producten of het combineren van deze producten met andere producten. Je zou er dan zelfs voor kunnen kiezen om ze een plek te geven op de homepage zodat de producten niet gemist worden door de bezoeker.
2. Zet een overtollige voorraad campagne op(online)
Maak speciale campagnes voor overtollige voorraad aan in Google Ads en/of Bing. Maak hierbij voornamelijk gebruik van het Shoppingnetwerk en Zoeknetwerk. Belangrijk is dat de campagnes een lage Doel-ROAS(rendement op advertentie-uitgaven) hebben zodat je hoger kunt bieden en de advertenties aan een groter publiek kunt laten zien. Stel daarbij ook voor jezelf een tijdlijn in voor hoe lang je bepaalde producten wil pushen. Als een product niet goed presteert dan kun je na verloop van tijd de uitgaven weer verminderen en testen met andere producten.
3. Combineer producten of overweeg multi-buy korting(fysiek en online)
Probeer je langzaam lopende producten of oude producten te combineren met producten die wel goed lopen. Dit kan bijvoorbeeld al het aanbieden van gratis sokken zijn bij het kopen van schoenen. Of het samenstellen van een outfit met het shirt dat niet goed verkoopt in combinatie met de broek of het jasje dat wel goed loopt. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om een multi-buy korting te overwegen. Hierbij moet je denken bij het geven van een gratis product als een klant er 3 koopt ter waarde van een x bedrag. Of als een klant drie sale items koopt er bovenop nog een korting van bijvoorbeeld 15% krijgt.
4. Overweeg nieuwe manieren om kopers te bereiken(online)
In deze periode is het ook belangrijk om nieuwe manieren te bedenken en nieuwe trends goed in de gaten te houden. Denk hierbij aan de demografische-, geografische- en dagdelen targeting welke je kunt aanpassen. Sommige oudere shoppers die normaal gesproken niet of weinig online shoppen kunnen bijvoorbeeld nu een waardevolle demografische groep worden naarmate hun online winkelactiviteit toeneemt. Daarnaast kunnen ook de tijden waarop shoppers actief zijn veranderen en wordt het misschien waardevoller om op andere tijdstippen beter zichtbaar te zijn. Houd het veranderende gedrag van de klant en de trends goed in de gaten om ervoor te zorgen dat je overtollige voorraad de juiste momenten zichtbaar zijn, namelijk wanneer de kans het grootst is dat de klant een aankoop wil doen.
5. Controleer de prestaties van je zoekwoorden(online)
Door de prestaties van de zoekwoorden van jouw producten periodiek bij te houden kun je snel schakelen als de prestaties verminderen en er minder gezocht wordt naar de producten waar je toch nog veel voorraad van hebt. Daarnaast is het belangrijk om trends van bepaalde zoekopdrachten goed in de gaten te houden met een tool als Google Trends. Als voorbeeld bijvoorbeeld “Tommy Hilfiger trui”

Hierbij is goed te zien hoe de trend van de zoekopdracht vorig jaar was waar dit jaar rekening mee gehouden kan worden. Daarnaast geeft Google trends soms gerelateerde zoekopdrachten weer, die mega interessant zijn om op te focussen met bijvoorbeeld SEO of SEA.
6. Marketplaces inzetten voor extra verkopen(online)
Veel retailers maken nog geen gebruik van marketplaces zoals Bol.com en Amazon. Perfect voor jou als retailer om dus jouw overtollige voorraad extra te pushen. De marketplaces kunnen een makkelijke en snelle oplossing zijn om overtollige voorraad te verkopen en om een nieuw publiek te bereiken. Misschien gaat het wel erg goed lopen en is het zelfs interessant om meer producten te gaan verkopen via marketplaces. Net als in Google Ads kun je bij Amazon ook speciale voorraadcampagnes ontwikkelen zodat je een specifiek budget kan inzetten voor producten met veel voorraad.
Wil jij met ons sparren voor een strategie om van je overtallige voorraad af te komen? Neem dan contact met ons op.