how to

5 stappen na de zomer om jouw online marketing up to speed te krijgen

Multiply

31 augustus 2021

De zomervakantie is voorbij, na wat welverdiende rust gaan we weer aan de slag. Er zijn nog steeds geldende coronamaatregelen, maar ondanks het vertrouwen dat gestegen is bij de consument blijft de toekomst onzeker.

Daarbij blijft het digitale landschap constant in ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld de snelle schakeling naar Click & Collect toen de winkels noodgedwongen dicht moesten. Of de razend populaire opkomst van nieuwe (mobiele) betaalmethoden. Om als retailer je (potentiële) klanten te bereiken moet je goed op de hoogte zijn van de trends en ontwikkelingen.

In deze blog nemen we je in vijf stappen mee hoe je een frisse start kunt maken na de zomer, alsof de zomer nog niet fris genoeg is geweest.

Evaluatie

Evalueer de afgelopen paar maanden. Heb je voldoende tijd en aandacht kunnen geven aan je digitale zichtbaarheid? Waar heb je eventuele kansen laten liggen en lig je nog op schema met de doelstellingen die je bepaald hebt?

Houdt rekening met welke uitdagingen jouw organisatie de komende tijd te maken heeft. Pas waar nodig de doelstellingen aan. Gooi niet alle doelstellingen op een hoop maar maak concrete en realistische doelen voor de komende periode. Al deze elementen neem je mee naar de volgende fase, je strategie.

Strategie

Het is belangrijk om constant je visie bij te stellen en te bepalen of je online marketing strategie nog up-to-date is. Je online marketing strategie is geen vijfjarenplan, maar is iets wat constant in ontwikkeling is. Heb je nog voldoende kennis en capaciteit in huis om verder te groeien en hoeveel ruimte is er nog in je marketingbudget?

Doelgroep

Het is essentieel om te kijken naar relevantie van je doelgroep. Bij een veranderde strategie kan het ook zijn dat je doelgroep bijgesteld moet worden. Daar tegenover staat dat je ook goed moet kijken of je doelroep nog steeds hetzelfde is. De interesses van je doelgroep kunnen gewijzigd zijn. Belangrijk is om je doelgroep goed te kennen en je niet blind te staren op dezelfde doelgroep. Experimenteer om eventuele nieuwe klanten te bereiken. De makkelijkste manier om je klanten opnieuw te bereiken is door remarketing in te zetten. In onze vorige blog gaan we daar dieper op in, lees er hier meer over. 

Doelgroep-bepalen
Middelen en kanalen

Bij nieuwe doelstellingen of een doelgroep is het ook belangrijk om te kijken of de juiste middelen nog relevant zijn. Moeten er bijvoorbeeld andere middelen ingezet worden om deze doelstellingen te behalen. Kijk eventueel naar je concurrenten of zij gebruik maken van middelen die jij niet gebruikt. Plaats daarnaast zelf regelmatig relevante content om je doelgroep te bereiken.

Kennis

De digitalisering ontwikkelt zich in een rap tempo. Je moet ervoor zorgen dat je op de hoogte blijft van de trends & ontwikkelingen in de markt. De wereld staat niet stil dus zorg dat je zo snel mogelijk op actualiteiten kan inspelen. De klant wil namelijk via zoveel mogelijk kanalen bediend worden, op het moment dat het de klant uitkomt (omnichanneling). Lees daarom blogs, schrijf je in voor nieuwsbrieven, luister podcasts, doe mee aan een cursus* en neem deel aan webinars om up-to-date te blijven.

*Om hier direct mee aan de slag te gaan kun je hier een gratis digitaliseringsvoucher aanvragen ter waarde van € 1.000. Zo kun je jouw kennis verbreden om zo nog sneller te groeien.

Met bovenstaande vijf stappen maak je goede start na de zomer en ben je helemaal klaar voor het najaar. Vind je het lastig om nieuwe klanten te binden of bestaande klanten te heractiveren? Of heb je hulp nodig bij het vertalen van je boodschap naar online? Neem dan contact met ons op!