how to

5 manieren om jouw digitale marketingstrategie klantgerichter te maken

Multiply

4 augustus 2021

Het is belangrijk dat jouw (potentiële) klanten de best mogelijke ervaring hebben als ze bij jou shoppen, zowel in de winkel als online op jouw webshop. Hoe positiever een klant is, des te groter de kans dat zij nogmaals bij jou terugkomen. Uit recente studies is gebleken dat bedrijven die een klantgericht model hanteren, 60% winstgevender zijn dan de concurrentie. Mede doordat bestaande klanten een herhaalaankoop doen en uiteindelijk gaan fungeren als ambassadeur, doordat ze jou zullen aanraden bij iemand anders. 

Zeker online, waar de concurrentie vaak in grote getalen aanwezig is, kan dit voordelen met zich meebrengen. Zo kunnen potentiële klanten door andere partijen verleid worden met allerlei voordelen zoals: gratis verzending, lagere prijzen of levering op de volgende dag. Daarom is het van belang om loyale klanten op te bouwen die altijd bij jou terugkomen. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we een 5-tal oplossingen opgesomd om jouw digitale marketingstrategie nog klantgerichter te maken.

Gebruik een datagedreven attributiemodel

Door het gebruik van een datagedreven attributiemodel krijg jij inzicht welke kanalen invloed hebben gehad op de conversie. Op deze wijze wordt de conversie dus niet 100% toegeschreven aan de "laatste klik" en krijg je meer inzicht in de herkomst van de conversie en het conversiepad. Hierdoor krijg je direct inzicht in welke kanalen je moet investeren, omdat je weet waar jouw (potentiële) klanten zich begeven en op basis waarvan ze converteren. 

Integreer uw kanalen

Het integreren van jouw digitale kanalen en strategie zorgt voor een consistente ervaring voor de klant; ze weten dat ongeacht het kanaal waarop ze met jou als retailer in contact komen, het dezelfde berichtgeving en informatie zal zijn. Door het integreren van meerdere kanalen en het koppelen van deze systemen wordt het mogelijk om inzichtelijk te krijgen wie jouw klant is en hoe hun customer journey eruitziet. Door deze inzichten te gebruiken om jouw digitale strategie te onderbouwen, kan je jouw (potentiële) klanten de content bieden die ze willen op het platform waarop ze dat willen.

Segmenteer jouw doelgroepen

Door jouw doelgroepen te segmenteren, kun je meer gepersonaliseerde berichten naar elke groep sturen. Dit biedt niet alleen meerwaarde voor jouw klanten, maar zorgt ook voor betere prestaties. Hoe beter het bericht is afgestemd op de ontvanger, hoe beter. Bij het kiezen van de middelen die je aan elke groep wil laten zien, is A/B-testen een geweldige manier om jouw (potentiële) klanten te laten bepalen aan welke berichten zij de voorkeur geven, aangezien de gegevens uit de test onthullen welke content zij gebruiken en waardoor ze converteren.

Real-time rapportage opzetten

Real-time rapportage geeft je live inzicht in hoe jouw klanten zich op elk moment gedragen, wat je kan helpen om vast te stellen of ze problemen hebben met jouw site. Een plotselinge stijging van het bouncepercentage kan er bijvoorbeeld op wijzen dat een pagina niet goed werkt. Real-time rapportage laat ook kansen zien op basis van het gedrag van jouw publiek, zoals een toegenomen vraag naar een product. Wanneer je gegevens in realtime ontvangt, kan je bijvoorbeeld sociale campagnes opzetten om meer klanten te bereiken waarvan je weet dat ze waarschijnlijk op deze campagnes zullen reageren.

real-time-rapportage
Creëer een full-funnel contentstrategie

Richt je niet alleen op de content onderaan de funnel zoals productbeschrijvingen en advertentieteksten, maar maak gebruik van een full-funnel contentstrategie. Deel je kennis en wees van waarde voor de klant. Voorbeelden zijn het schrijven van blogs met een uitleg over jouw producten of het entertainen van klanten met content via social media. Op deze manier creëer je een band met jouw klanten en zorg je ervoor dat ze bij jou terugkomen.

Heb jij moeite met het opzetten van een klantgerichte marketingstrategie? Wij zijn er om je te helpen. Neem contact met ons op!