how to

3 tools om de laadtijd/snelheid van je website te testen

Yoran

29 november 2023

De vraag die bij veel retailers speelt is: "Hoe snel is mijn website?" of “Is mijn website snel genoeg?” Volgens cijfers vanuit Google verlaat 53% van de mobiele gebruikers een pagina meteen wanneer de pagina niet binnen 3 seconden is geladen. Ook is de interpretatie van snelheid op een mobiel device anders. 3 seconden op een desktop voelt sneller dan op een mobiel apparaat. Uiteraard gaat de regel snel is beter, op voor SEO en SEA maar zeker voor de optimalisatie van conversie. Wist je dat 1 op de 5 online shoppers het winkelmandje verlaat vanwege een traag betaalproces. Als jij je bezighoudt met online marketing voor fashion retailers is het dus erg belangrijk dat jij bekommert om de snelheid van jullie website.

De laadtijd van jouw website meten

Behalve de geluiden vanuit Google en externe bronnen is het ook goed om zelf op avontuur te gaan en te onderzoeken hoe snel je website daadwerkelijk is. Volgende 3 tools helpen je om meer inzicht te krijgen in hoe je eigen site, maar ook die van de concurrent, presteert op het gebied van snelheid en laadtijden.

1. Google Pagespeed insights

Google pagespeed insights is de meest bekende en gebruikte tool om de snelheid van jouw website te meten. Voor veel webshops is de score in Pagespeed insights een belangrijke metric. Hierbij wordt er een score gegeven van 0-100 voor mobiel & desktop. Deze scores zijn gebaseerd op de onderdelen van de Core Web Vitals van jouw website. Hier onder op een rijtje:

- Eerste weergave met content(FCP)
- Snelheidsindex
- Grootste weergave met content(LCP)
- Tijd tot interactief
- Totale geblokkeerde tijd
- Cumulatieve indeling verschuiving.

Hieruit volgt een rij met aanbevelingen vanuit Google die opgepakt kunnen worden om deze onderdelen te verbeteren.

Core Web Vitals Google

2. Pingdom

Pingdom test je tool en komt meteen met een totaalcijfer van de performance van je website. De wijze hoe dit cijfer tot stand is gekomen wordt ook precies in kaart gebracht. Wat zijn de goede punten van mijn site? Welke maatregelen kan ik nemen om de snelheid te verhogen? Deze tool geeft je meteen een zetje in de juiste richting en biedt een gemakkelijk overzicht met mogelijke verbeteringen.

3. Webpagetest.org

Een populaire tool om laadtijden en prestaties van je website te testen. Maar niet alleen die van jezelf. De visual comparison functie geeft je de mogelijkheid om je eigen site en die van je concurrenten tegenover elkaar te zetten om te zien of je op de goede weg bent of nog een tandje moet bijzetten. Dit is een van de meest uitgebreide tools voor het meten van jouw website snelheid.

De drie bovengenoemde tools zijn uitstekende manieren om de snelheid te beoordelen. Het is sowieso aan te raden om diverse tools te gebruiken, zo krijg je een evenwichtig beeld van de laadtijd van je website. Het type netwerk en locatie zal de resultaten namelijk al beïnvloeden.

Veel gestelde vragen over website snelheid

Hoe snel moet een website laden?

Een website moet een pagina-laadtijd van onder de twee seconden hebben volgens Google. Veel websites zitten boven de twee seconden wat zorgt voor het verlies van gebruikers en dus indirect omzet.

Wat is de gemiddelde laadtijd van een website?

De gemiddelde laadtijd van een website ligt tussen de 2 en 5 seconden. Als het langer dan 5 seconden duurt voordat jouw website is geladen dan is de pagina te traag.

Hoe verbeter je de snelheid van je website?

Het verbeteren van de snelheid van je website kan niet heel gemakkelijk. Vaak dient een webbouwer hiermee aan de slag te gaan met het verkleinen van bestanden, het aantal verzoeken en caching. Zelf kun je wel met het e.e.a. rekening houden. Let namelijk op de grootte van de afbeeldingen die je op de website plaatst, afbeeldingen boven de 500kb zijn echt te groot en kunnen zorgen voor een trage laadtijd

Naast laadtijden kun je nog veel meer optimaliseren om je vindbaarheid te verhogen. Lees nu ook onze blog over hoe jij je content beter kunt laten ranken. Of neem gerust contact met ons zodat we met je mee kunnen kijken!